kalsiumgjødsel

Artikkelstart

Kalsiumgjødsel er gjødselslag som tilfører kalsium. Eksempler på slike er kalksalpeter og superfosfat. Noen Fullgjødseltyper inneholder også kalsium. Det fins også spesialgjødsler til bladgjødsling som tilfører kalsium.

Kalsium er et makronæringsstoff i plantene. Naturlig innhold i planter er i størrelsesorden 0,5-2,5 gram per 100 g tørrstoff. I naturlige jordsmonn som blir kalket er kalsium som regel til stede i tilstrekkelige mengder og er derfor lite påaktet som gjødsel.

På noen jordarter (for eksempel sandjord og torvjord) og med sterk gjødsling av andre næringsstoff (N, P, K. Mg) kan mangel på kalsium virke begrensende på planteveksten, særlig under spesielle klimaforhold (lav fordamping). Ofte gir dette utslag på redusert kvalitet og holdbarhet på planteproduktene enn som redusert avling. Prikksyke på epler som opptrer etter en tids lagring er et eksempel på kalsiummangel.

Likedan vil kalsiumforsyningen i regulert klima (veksthus) kunne være utfordrende. Kalsium transporteres passivt med transpirasjonsstrømmen i plantene. I perioder med liten fordamping (høy luftfuktighet) vil det derfor kunne oppstå mangler på kalsium i plantevevet, selv om det er tilgjengelig for røttene. Et klassisk eksempel på kalsiummangel er griffelråte i tomat. Næringsløsninger som brukes til gjødsling i regulert klima vil inneholde fra 100 til 200 ppm kalsium.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg