kalsiumgjødsel

Kalsiumgjødsel, gjødselslag som tilfører kalsium. Eksempler på slike er kalksalpeter og superfosfat. Noen Fullgjødseltyper inneholder også kalsium. Det fins også spesialgjødsler til bladgjødsling som tilfører kalsium.

Kalsium er et makronæringsstoff i plantene. Naturlig innhold i planter er i størrelsesorden 0,5-2,5 g per 100 og tørrstoff. I naturlige jordsmonn som blir kalket er kalsium som regel til stede i tilstrekkelige mengder og er derfor lite påaktet som gjødsel.

På noen jordarter (f.eks. sandjord og torvjord) og med sterk gjødsling av andre næringsstoff (N, P, K. Mg) kan mangler på kalsium virke begrensende på planteveksten, særlig under spesielle klimaforhold (lav fordamping). Ofte gir dette seg mer utslag på kvalitet og holdbarhet på planteproduktene enn som redusert avling. Prikksyke på epler som opptrer etter en tids lagring er et eksempel på kalsiummangel.

Likedan vil kalsiumforsyningen i regulert klima (veksthus) kunne være utfordrende. Kalsium transporteres passivt med transpirasjonsstrømmen i plantene. I perioder med liten fordamping (høy luftfuktighet) vil det derfor kunne oppstå mangler på kalsium i plantevevet, selv om det er tilgjengelig for røttene. Et klassisk eksempel på kalsiummangel er griffelråte i tomat. Næringsløsninger som brukes til gjødsling i regulert klima vil inneholde fra 100 til 200 ppm kalsium.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg