Makronæringsstoffer er næringsstoffer som en organisme trenger mye av. 'Makronæringsstoffer' brukes ulikt i plantevitenskap og i ernæringsvitenskap for mennesker og dyr.

Faktaboks

Uttale
mˈakronæringsstoffer

Planter

Hos planter brukes makronæringsstoffer om grunnstoffer som forekommer i forholdsvis stor mengde i de grønne delene av plantene (mer enn cirka ett gram per kilogram tørrstoff). Dette er nitrogen, fosfor, svovel, kalium, kalsium og magnesium. Planter trenger disse grunnstoffene i tillegg til vann, karbondioksid og sollys.

Planter trenger også flere grunnstoffer, kalt mikronæringsstoffer. Opptak og funksjon av næringsstoffene til planter er beskrevet under mineralnæring.

Mennesker

Hos mennesker brukes makronæringsstoffer om fett, proteiner og karbohydrater. Fett og karbohydrater er viktige kilder til energi mens proteiner i tillegg er byggesteiner for muskler og andre proteinrike vev.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg