ppm

Illustrasjon av 1%, 1‰, 1‱ (del per ti tusen), 1 pcm (del per hundre tusen) og 1 ppm som del av en stor kube.

ppm
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Symbolet ppm er en forkortelse for engelsk parts per million, som betyr «deler per million». Enheten er ikke en del av SI-systemet, og dens betydning er tvetydig.

En beslektet enhet er ppb, som er en forkortelse for engelsk parts per billion, det vil si «deler per milliard». I mindre grad brukes enheten pcm, som står for engelsk per cent mille (det vil si: milli-percent) som betyr deler per hundre tusen (milliprosent).

Enhetene benyttes for å angi svært lave konsentrasjoner av et stoff. Angivelsen er analog med prosent (symbol %) som betyr deler per hundre, og promille (symbol ‰) som betyr deler per tusen. Disse enhetene benyttes for å angi høyere konsentrasjoner.

  • 1 pcm = 1/100 000 (= 10⁻³ prosent)
  • 1 ppm = 1/1 000 000 (= 10⁻³ promille)
  • 1 ppb = 1/1 000 000 000 (10⁻⁶ promille)

Forkortelsene pcm, ppm og ppb er ikke internasjonalt godkjent. Betegnelsen er dessuten ikke entydig da konsentrasjonen av et stoff kan angis både som volumdel, massedel og mengdedel (mol) av et stoff. I stedet blir man anbefalt å benytte avledede SI-enheter. For eksempel er det for faste stoffer vanlig å angi konsentrasjonen i masse per masse med enheten gram (g) eller kilogram (kg). I stedet for 1 ppm eller 1 ppb bør en skrive:

  • 1 μg/g eller 1 mg/kg (tilsvarer 1 ppm)
  • 1 ng/g eller 1 μg/kg (tilsvarer 1 ppb)

Dersom stoffet foreligger i en løsning eller gass, kan en konsentrasjon på for eksempel 10 ppm bety 10 milliliter (mL) per kubikkmeter (m³) væske, men ppm blir også brukt i betydningen masse per volum. Her er det vanlig å anta at tettheten av vann er 1 gram/mL. 1 kilogram vann tilsvarer da 1 liter vann, hvorved 1 ppm tilsvarer 1 mg/L og 1 ppb tilsvarer 1 μg/L.

Eksempel

Dersom det er angitt at en jordprøve inneholder 2,7 ppm bly, betyr det det finnes 2,7 g bly per tonn (10⁶ gram) jord eller 2,7 μg bly per gram jord.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg