ppm

Artikkelstart

Symbolet ppm er en forkortelse for engelsk parts per million, som betyr «deler per million». En beslektet enhet er ppb, som er engelsk forkortelse for parts per billion, det vil si «deler per milliard».

Begge enhetene benyttes for å angi svært lave konsentrasjoner av et stoff. Angivelsen er analog med prosent (deler per hundre), som benyttes for å angi høyere konsentrasjoner.

  • 1 ppm = 1/1 000 000 (= 0,001 promille)
  • 1 ppb = 1/1 000 000 000 (10-6 promille)

Forkortelsene ppm og ppb er ikke internasjonalt godkjent. Betegnelsen er ikke entydig da konsentrasjonen av et stoff kan angis både som volumdel, massedel og mengdedel (mol) av et stoff. I stedet blir man anbefalt å benytte avledede SI-enheter. For eksempel er det for faste stoffer vanlig å angi konsentrasjonen i masse per masse med enheten gram (g). I stedet for 1 ppm eller 1 ppb bør en skrive:

  • 1 μg/g eller 1 mg/kg (tilsvarer 1 ppm)
  • 1 ng/g eller 1 μg/kg (tilsvarer 1 ppb)

Dersom stoffet foreligger i en løsning eller gass, kan en konsentrasjon på for eksempel 10 ppm bety 10 milliliter (mL) per kubikkmeter (m³) væske, men ppm blir også brukt i betydningen masse per volum. Her er det vanlig å anta at tettheten av vann er 1 gram/mL. 1 kilogram vann tilsvarer da 1 liter vann, hvorved 1 ppm tilsvarer 1 mg/L og 1 ppb tilsvarer 1 μg/L.

Eksempel

Dersom det er angitt at en jordprøve inneholder 2,7 ppm bly, betyr det det finnes 2,7 g bly per tonn (106 gram) jord eller 2,7 μg bly per gram jord.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg