En regional organisasjon er betegnelsen på mellomstatlige organisasjoner med geografisk begrenset medlemskap.

Faktaboks

Også kjent som
regional samarbeidsorganisasjon

Regionale organisasjoner er stiftet for å drive samarbeid mellom land fra samme geografiske region (Afrika, Asia, Midtøsten, Nord-Amerika og så videre). Kjente eksempler på regionale organisasjoner er EU – Den europeiske union, Nordisk Råd, Den arabiske liga, Den afrikanske union og Organisasjonen av amerikanske stater.

Det er vanlig å skille mellom regionale og globale mellomstatlige organisasjoner. Eksempler på globale organisasjoner er FN og dens ulike særorganisasjoner som Verdens helseorganisasjon, Det internasjonal pengefondet og UNICEF.

Noen regionale organisasjoner er spesialisert på bestemte saksområder, for eksempel handel eller sikkerhetspolitikk. Andre kan ha mer generelle samarbeidsoppgaver. Mange regionale organisasjoner har svært begrenset myndighet til å handle på egen hånd og må ha samtykke fra alle medlemsland før de kan foreta seg noe. Noen få regionale organisasjoner, i første rekke EU, har større myndighet og overnasjonale trekk.

Regionale organisasjoner har et særlig ansvar under FN-pakten for å bidra til å løse internasjonale konflikter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg