Induksjonsproblemet ble gjort særlig kjent av den skotske filosofen David Hume (1711–1776) og diskutert i hans to hovedverk, A Treatise of Human Nature (1739/40) og An Enquiry towards Human Understanding (1748). Hume var derimot ikke den første filosofen som oppdaget problematikken, siden lignende diskusjoner også ble berørt hos den britiske filosofen Lady Anne Conway (1633-1679) i hennes posthumt utgitte The Principles of the most Ancient and Modern Philosophy (1690).
Hume diskuterer særlig induksjonsproblemet i bok 1 av Treatise. Han var da spesielt opptatt av hvordan man kan finne et grunnlag for å generalisere kunnskap fra det man allerede har observert til det man ennå ikke har observert. Det klassiske eksempelet her kan være spørsmålet om hvorvidt man kan generalisere og si at alle svaner er hvite på bakgrunn av at alle svaner man har observert til nå har vist seg å være hvite.
Hume argumenterte gjennom et dilemma. Enten kan man begrunne slike argumenter deduktivt eller så må vi finne støtte for dem i sannsynlighet. Dersom vi forsøker oss på det første ser vi fort at det ikke kan gis et deduktivt argument for at vi kan generalisere kunnskap på denne måten. Grunnen til dette er at generaliseringer ikke er deduktivt eller logisk gyldige. Det vil si: premissene i et generaliserende argument kan alle være sanne uten at selve konklusjonen eller generaliseringen er sann.
Et eksempel som den britiske filosofen Bertrand Russell brukte kan illustrere: dersom en kylling bruker sine observasjoner som grunnlag for å generalisere vil denne kunne slå seg til ro med at bonden som har kommet hver dag med nytt fór alltid vil gjøre dette. Men vi vet jo at en dag kommer bonden for å hente kyllingen for slakt. Følgelig følger ikke konklusjonen av premissene. Altså er ikke generaliseringer deduktivt gyldige.
Dersom man forsøker å begrunne generaliseringer ut fra sannsynlighet kommer vi derimot opp i et annet problem, ifølge Hume. For da vil vi måtte benytte oss av en ny generalisering. For å begrunne generaliseringer ut fra sannsynlighet må vi nemlig si at generaliseringer har fungert frem til nå og vil fungere også neste gang. Med andre ord benytter vi en generalisering for å begrunne generaliseringer, og da har vi argumentert i sirkel.
Hume konkluderte derfor med at det ikke gis noe klart rasjonelt grunnlag for slike generaliseringer og induktive slutninger.
Slike generaliseringer gjør man selvsagt mye av, både i hverdagslivet og vitenskapelig hypotese-dannelse, og Hume benekter ikke at de både kan være viktige og nyttige. Problemet er at han ikke finner noe rasjonelt grunnlag for dem, og dermed blir det uklart hvorvidt konklusjonen i slike typer argumenter gir opphav til kunnskap.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.