Sherlock Holmes

Sherlock Holmes (til høyre) og dr. Watson. Bokillustrasjon.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Sherlock Holmes, hovedperson i en rekke kriminalromaner og -noveller av den britiske forfatteren Arthur Conan Doyle. Karakteren er basert på Doyles tidligere lærer, en fremstående kirurg med uvanlige diagnostiske evner. Typisk for Holmes er hans eksentrisitet, skarpsindighet og bruk av teknisk-vitenskapelige hjelpemidler i etterforskningen.

Faktaboks

Uttale
ʃˈə:låk houmz

Interessen for mesterdetektiven førte tidlig til opprettelsen av et Sherlock Holmes Society, og til humoristisk-lærde skriverier av til dels kjente forfattere. I Vaud i Sveits finnes et eget Sherlock Holmes-museum; dessuten er «221B Baker Street» i London, som Holmes delte med sin venn og medhjelper dr. Watson, et populært mål for Sherlock Holmes-entusiaster. Figuren ble det naturlige forbilde for neste generasjon av romandetektiver, og også Holmes/Watson-kombinasjonen har vært utnyttet i varierende grad, for eksempel av Agatha Christie.

Sherlock Holmes-figuren har vært utgangspunkt for et utall filmer. De tidligste var en serie amerikanske kortfilmer i perioden 1903–1908; fra og med 1908 ble det laget i alt 12 danske Sherlock Holmes-filmer. Den første lydfilmen var The Return of Sherlock Holmes (1929) med Clive Brook, som også spilte tittelrollen i filmene som fulgte i 1930-årene. En ny serie i 1939–1946 med Basil Rathbone ble svært populær. Siden har detektiven stort sett vært å se på fjernsyn, for eksempek i de britiske seriene The Adventures of Sherlock Holmes (1984–1985) og Sherlock (2010–).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg