Sherlock Holmes, hovedperson i en rekke kriminalromaner og -noveller av Arthur Conan Doyle, basert på Doyles tidligere lærer, en fremstående kirurg med uvanlige diagnostiske evner. Typisk for Holmes er hans eksentrisitet, skarpsindighet og bruk av teknisk-vitenskapelige hjelpemidler i etterforskningen.

Interessen for mesterdetektiven førte tidlig til opprettelsen av et Sherlock Holmes Society, og til humoristisk-lærde skriverier av til dels kjente forfattere. I Vaud i Sveits finnes et eget Sherlock Holmes-museum; dessuten er «221B Baker Street» i London, som Holmes delte med sin venn og medhjelper dr. Watson, et populært mål for Sherlock Holmes-entusiaster. Figuren ble det naturlige forbilde for neste generasjon av romandetektiver, og også Holmes/Watson-kombinasjonen har vært utnyttet i varierende grad, f.eks. av Agatha Christie.

Sherlock Holmes-figuren har vært utgangspunkt for et utall filmer. De tidligste var en serie amerikanske kortfilmer 1903–08; fra og med 1908 ble det laget i alt 12 danske Sherlock Holmes-filmer. Den første lydfilmen var The Return of Sherlock Holmes (1929) med Clive Brook, som også spilte tittelrollen i filmene som fulgte i 1930-årene. En ny serie 1939–46 med Basil Rathbone ble svært populær. Siden har detektiven stort sett vært å se på fjernsyn, f.eks. i den britiske serien The Adventures of Sherlock Holmes (1984–85).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.