Edmontosaurus
Edmontosaurus var en hadrosaur. Her vises Edmontosaurus slik en kunstner tenker seg at den kan ha sett ut da den levde. Grunnlaget for slike illustrasjoner av utdødde dyr er fossiler.
Edmontosaurus
Av /iStock.

Hadrosaurer var en stor gruppe planteetende dinosaurer fra kritt, noen ganger kalt andenebbøgler. Innad i gruppen var det stor variasjon i kroppsstørrelse og hodefasong, og flere arter hadde kammer på hodet.

Faktaboks

Etymologi
gresk hadros ‘stor’, sauros ‘øgle’
Også kjent som

Hadrosauroidea

Beskrivelse og levevis

Fronten av kjevene var formet som et nebb, og lenger bak var det hundrevis av knudrete kinntenner som kunne male opp kraftig kost som blader og kvister. Planter som fantes på den tiden var blant annet Magnolia, Ginkgo, laurbær og palmer.

Hadrosaurene gikk på fire bein når de spiste, men løp antakelig på de store bakbena når de skulle bevege seg fort. Forbena var forholdsvis korte, med tærne holdt sammen i en stor «tredepute».

Systematikk og utbredelse

Blant hadrosaurene finnes det slekter som Edmontosaurus, Maiasaura, Saurolophus, Corythosaurus og Parasaurolophus. Hadrosaurene hører til i ordenen Ornithischia, underorden Ornithopoda.

Fossiler er funnet i Nord-Amerika, Argentina, Europa og Øst-Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg