Linjene på kartet er isobarer, det vil si at de knytter sammen punkter som har likt lufttrykk. Bokstaven L indikerer senter i lavtrykket.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Isobar er en kurve på værkart og lignende som er trukket gjennom steder med likt lufttrykk.

Faktaboks

Uttale
isobˈar
Etymologi
av gresk isos, 'lik' og baros, ‘vekt, tyngde’

Isobarer refererer seg gjerne til fastlagte flater som havnivå, vertikale tverrsnitt eller lignende. Trykket fra høyereliggende steder reduseres til havnivå så man kan sammenligne lufttrykket over et område med store forskjeller i topografi.

Bruk

Isobarmønsteret har fundamental betydning for vurdering av værsituasjonen fordi det gir et bilde av luftens horisontale bevegelse og en indikasjon på dens vertikalforflytning, som igjen er nær knyttet til dannelse og oppløsning av skyer og nedbør.

På norske værkart tegnes isobarene vanligvis for hver femte hektopascal (hPa) (1000, 1005 hPa og så videre), mens for eksempel engelske Met Office benytter fire hektopascal mellom hver isobar (1000, 1004 hPa og så videre). Denne forskjellen er viktig å være oppmerksom på, ettersom isobarene vil ligge tettere når sistnevnte inndeling benyttes, og fordi avstanden mellom isobarene gir et mål på vindhastigheten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg