Mediatisert er en tysk betegnelse på en tidligere riksumiddelbar (det vil si som stod i direkte vasallforhold til keiseren) fyrste eller greve, hvis riksfyrstedømme eller riksgrevskap er blitt innlemmet i en større tysk stat.

Faktaboks

Uttale
mediatisˈert
Etymologi

av medium

Også kjent som

mediatisering (om prosessen)

tysk Mediatisiert, Mediatisierung

engelsk mediatised, mediatisation

Det tysk-romerske rike bestod på slutten av 1700-tallet av omkring 350 småstater. En rekke av disse ble i årene 1795–1854 innlemmet i de større statene. Ved riksdeputasjonsbeslutningen av 1803 ble 72 fyrstedømmer og grevskaper innlemmet i større stater. Samtidig ble mange av riksstedene og de riksumiddelbare geistlige områdene også innlemmet i større stater. Spesielt statene Württemberg, Bayern, Baden og Hessen oppslukte en rekke tidligere riksumiddelbare områder.

Overhodene for de mediatiserte husene beholdt imidlertid en spesiell høy rang, jevnbyrdig med regjerende fyrstehuset. De var arvelige medlemmer av de angjeldende statenes førstekamre, kunne tildele ordener og hadde til 1918 personlig skattefrihet. De beholdt i de fleste tilfeller store gods, som ofte fremdeles er i familienes eie. Godsene er gjerne organisert som en stiftelse, Hausstiftung.

Mange mediatiserte hus hadde egne familielover. Disse kunne for eksempel inneholde bestemmelser om at mannlige medlemmer av huset mistet sin rang ved ekteskap med personer som ikke tilhørte et annet mediatisert hus eller var medlem av et regjerende fyrstehus. Lovene kunne også gi den førstefødte mann en langt bedre arverett enn hans søsken. Familielovene er til dels gjeldende den dag i dag. En del av dem ble opphevet i årene 1918–1938, men siden er ingen opphevet.

Det fantes i alt 101 mediatiserte hus (3 hertuger, 42 fyrster, 1 landgreve og 55 grever). Fyrstene fører ærestittelen Durchlaucht og grevene tittelen Erlauchter Graf. En rekke mediatiserte grever fikk fyrstetittel i de forskjellige tyske statene i løpet av 1800-tallet. De riksumiddelbare ridderne (cirka 2000 gods) ble også mediatisert, uten at de fikk privilegier på linje med dem som de mediatiserte fyrstene og grevene hadde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg