Marquess er en engelsk, skotsk, irsk og britisk adelstittel. En marquess er nummer to i rang blant høyadelen, mellom duke (hertug) og earl.

Faktaboks

Uttale
mˈa:kwes

Tittelen marquess ble første gang benyttet i 1385, da Robert de Vere fikk den engelske tittelen marquess of Dublin. Marquesstittelen har ofte vært gitt som sekundærtittel til hertuger og føres da vanligvis av hertugens eldste sønn. Tittelen har også vært brukt som påskjønnelse til fremstående koloniadministratorer, særlig slike som har innehatt embetet som visekonge i en større koloni. Den eldste marquesstittel som fortsatt er i bruk er Winchester, som i 1551 ble gitt til Sir William Paulet, og fortsatt bæres av hans etterkommere.

I Skottland ble tittelen første gang brukt i 1488, da Jakob 3 utnevnte sin sønn Charles til duke of Ross med sekundærtittelen marquess of Ormond. Som primærtittel ble den første gang tildelt i 1599, da James Hamilton ble utnevnt til marquess of Hamilton.

Den første irske marquesstittel var Ormonde, som ble gitt til James Butler i 1642. Tittelen ble siste gang tildelt i 1936, da Freeman Freeman-Thomas ble utnevnt til marquess of Willingdon. Denne tittelen døde ut i 1979.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg