Emile Berliner

Faktaboks

Emile Berliner
Uttale
berlˈiner
Født
20. mai 1851, Hannover, Tyskland
Død
3. august 1929, Washington D.C., USA
Emil Berliner avbildet i 1921 sammen med to av sine tidlige grammofon-modeller.
Av /Library of Congress.

Artikkelstart

Emile Berliner var en tysk-amerikansk oppfinner. Han er mest kjent for ha utviklet grammofonen, hvor lydbæreren var en flat, rund plate, i motsetning til Thomas A. Edisons sylinderbaserte fonograf. På 1880-tallet utviklet Berliner en forbedret mikrofon for Bell Telephone Company (som sendte dem inn i en årelang patentstrid med Edison). Blant hans mange andre patenter finnes ideer som bidro til utviklingen av helikopteret.

Grammofonen

Berliner patenterte sin grammofon («gramophone») i 1887, omtrent samtidig med at de første fonografene ble markedsført. Etter å ha forsøkt med små grammofonplater (med en diameter på fem tommer) til bruk i leketøy noen år, etablerte han i 1894 The United States Gramophone Company, som ga ut de første kommersielle grammofonplatene. Disse hadde en diameter på syv tommer og ble det første året presset i et gummimateriale, senere i skjellakk. Overgangen fra et leketøy til et seriøst lydformidlingsapparat skjedde imidlertid først i 1896, da Eldridge R. Johnson, innehaver av et mekanisk verksted i New Jersey, utviklet en rimelig opptrekksmotor med stabil hastighet for bruk i Berliners grammofoner.

I 1900 mistet Berliner retten til å markedsføre sine egne apparater i USA etter en langvarig og bitter strid med sin egen distributør. Dette ble i realiteten slutten på Berliners arbeid med grammofoner i USA, og han bosatte seg deretter i Canada. Berliners patenter ble overført til Eldridge Johnson, som året etter etablerte firmaet Victor Talking Machine Company, med Berliner som minoritetseier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg