Emile Berliner

Faktaboks

Emile Berliner
Uttale
berlˈiner
Født
20. mai 1851, Hannover, Tyskland
Død
3. august 1929, Washington D.C., USA

En av de første av Emile Berliners grammofoner. Apparatet hadde ennå ikke fjærtrekk, men måtte drives med hånden.

Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Emile Berliner var en tysk-amerikansk oppfinner. Han er mest kjent for ha utviklet grammofonen, hvor lydbæreren var en flat, rund plate, i motsetning til Thomas A. Edisons sylinderbaserte fonograf. På 1880-tallet utviklet Berliner en forbedret mikrofon for Bell Telephone Company (som sendte dem inn i en årelang patentstrid med Thomas Edison). Blant hans mange andre patenter finnes ideer som bidro til utviklingen av helikopteret.

Grammofonen

Berliners grammofonplate, diameter 7 tommer. Innspillingsdatoen 22. april 1899 er gravert for hånd ("22/4/99"). John Philip Sousas orkester spiller sousamarsjen The Chalatan, dirigent er sannsynligvis trombonisten Arthur Pryor (gravert navnetrekk).
Berliner grammofonplate
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Berliner patenterte sin grammofon («gramophone») i 1887, omtrent samtidig med at de første fonografene ble markedsført. Etter å ha forsøkt med små grammofonplater (diameter 5 tommer) til bruk i leketøy noen år, etablerte han i 1894 The United States Gramophone Company, som ga ut de første kommersielle grammofonplatene. Disse hadde en diameter på 7 tommer og ble det første året presset i et gummimateriale, senere i skjellakk. Overgangen fra et leketøy til et seriøst lydformidlingsapparat skjedde imidlertid først i 1896, da Eldridge R. Johnson, innehaver av et mekanisk verksted i New Jersey, utviklet en rimelig opptrekksmotor med stabil hastighet for bruk i Berliners grammofoner.

I 1900 mistet Berliner retten til å markedsføre sine egne apparater i USA etter en langvarig og bitter strid med sin egen distributør. Dette ble i realiteten slutten på Berliners arbeid med grammofoner i USA, og han bosatte seg deretter i Canada. Berliners patenter ble overført til Eldridge Johnson, som året etter etablerte firmaet Victor Talking Machine Company, med Berliner som minoritetseier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg