Édouard-Léon Scott de Martinville

Faktaboks

Édouard-Léon Scott de Martinville
Født
25. april 1817, Paris, Frankrike
Død
26. april 1879, Paris, Frankrike
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Édouard-Léon Scott de Martinville var en fransk boktrykker og oppfinner. Han er kjent for å ha konstruert den første mekaniske innretningen som kunne registrere lydbølger, et apparat han kalte phonautograph. Han fikk sin oppfinnelse patentert i Frankrike 15. mars 1857.

Prinsippet for apparatet var som ved de tidligste fonografene: en tynn stift festet til et membran avtegnet et spor på en roterende sylinder dekket av sot. I motsetning til Edisons fonograf tyve år senere var phonautographen ikke konstruert for å spille lyden tilbake, kun for å gi et bilde av den. Scotts tanker om at det skulle være mulig å lese disse bildene på samme måte som tekst, slo imidlertid ikke til. Flere vitenskapelige institusjoner i Europa kjøpte derimot Scotts apparat og brukte dette i sin forskning på lyd.

I arbeidet med phonautographen deponerte Scott i Det franske vitenskapsakademiet (Académie des Sciences) en beskrivelse og noen eksempler på lydskrift av sin egen stemme, innspilt i april 1860. Disse har senere blitt digitalisert, avspilt og offentliggjort på Internett og er dermed det eldste lydopptak vi har av den menneskelige stemme — av en mann født i 1817!

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg