serin

Artikkelstart

Serin er en av de 20 aminosyrene som proteiner består av. Det er en ikke-essensiell aminosyre som kroppen kan danne selv. Serin finnes i det aktive setet i en del proteaser.

Faktaboks

Uttale
serˈin
Etymologi
av latin sericum, 'silke' og endelsen -in
Også kjent som
Serin forkortes Ser eller S.

Serin inngår i en del fosfolipider, og deltar i biosyntesen av sfingosin, som er viktige i oppbygningen av cellemembraner. I fosfoproteiner foreligger en del av serin som fosfoserin med fosforsyre forestret med hydroksylgruppen i serin. I glykoproteiner kan serin utgjøre bindingen mellom karbohydrat og protein.

I kroppen kan serin dannes fra et mellomprodukt (3-fosfoglysersyre) fra nedbrytningen av glukose gjennom glykolysen. Kroppen kan også danne serin fra aminosyren glysin.

Systematisk navn: β-hydroksy-α-aminopropionsyre

Historikk

Serin var blant de tidligste aminosyrene som ble oppdaget, da den tyske kjemikeren Emil Cramer klarte å isolere det fra silke i 1865.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Elin Katrine Hosen

Hei Gustav, på nrk-nettTV, ligger et progam om mulig kur for ALS, Alzheimer og Parkinson. Det fokuseres på bruk av L-serin som i utstrakt grad finnes i kosten til de japanske damene fra Okinawa som forblir friske og kjappe til langt opp i 90-årene. du har skrevet litt om Serin, vet du om noen av de "norske" tangartene inneholder dette? Jeg klarer ikke å finne det ut selv. Mvh Elin Katrine Hosen

svarte Gustav Vaaje-Kolstad

Hei Elin, jeg har ikke sett dette programmet så det er ikke lett å kommentere dette på sparket. Du skal dog vite at L-serin er en vanlig aminosyre som det finnes det spesielt mye av i egg, men det er også rikelig med denne aminosyren i alle typer kjøtt .Jeg kan ikke mye om proteininnholdet i makroalger (tang og tare), men et i et kjapt søk fant jeg artikkelen "Seaweed proteins: biochemical, nutritional aspects and potential uses. J. Fleurence. Trends in Food Science & Technology 10 (1999) 25±28 " Her har vedkommende studert proteininnholdet i mange tangarter og etter hva jeg kan se er utmerker ikke L-serin seg (det er heller L-glutamat og L- aspartat det er mye av). Ergo kan det godt hende det er andre ting i det Japanske kostholdet som gir forlenget levelader. Dette kan nok ernæringseksperter mer om enn meg. Mvh Gustav

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg