Serin er en av de 20 aminosyrene i proteiner (L-formen av serin). Serin er en av aminosyrene som kroppen kan lage selv.

Serin inngår i en del fosfolipider, og deltar i biosyntesen av sfingosin. I fosfoproteiner foreligger en del av serin som fosfoserin med fosforsyre forestret med hydroksylgruppen i serin. I glykoproteiner kan serin formidle bindingen mellom karbohydrat og protein.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. juni 2017 skrev Elin Katrine Hosen

Hei Gustav, på nrk-nettTV, ligger et progam om mulig kur for ALS, Alzheimer og Parkinson. Det fokuseres på bruk av L-serin som i utstrakt grad finnes i kosten til de japanske damene fra Okinawa som forblir friske og kjappe til langt opp i 90-årene. du har skrevet litt om Serin, vet du om noen av de "norske" tangartene inneholder dette?
Jeg klarer ikke å finne det ut selv.

Mvh Elin Katrine Hosen

27. juni 2017 svarte Gustav Vaaje-Kolstad

Hei Elin, jeg har ikke sett dette programmet så det er ikke lett å kommentere dette på sparket. Du skal dog vite at L-serin er en vanlig aminosyre som det finnes det spesielt mye av i egg, men det er også rikelig med denne aminosyren i alle typer kjøtt .Jeg kan ikke mye om proteininnholdet i makroalger (tang og tare), men et i et kjapt søk fant jeg artikkelen "Seaweed proteins: biochemical, nutritional aspects and potential uses. J. Fleurence. Trends in Food Science & Technology 10 (1999) 25±28 " Her har vedkommende studert proteininnholdet i mange tangarter og etter hva jeg kan se er utmerker ikke L-serin seg (det er heller L-glutamat og L- aspartat det er mye av). Ergo kan det godt hende det er andre ting i det Japanske kostholdet som gir forlenget levelader. Dette kan nok ernæringseksperter mer om enn meg.
Mvh
Gustav

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.