forholdning

Artikkelstart

Forholdning er en type akkordfremmed tone. Forholdninger oppstår ved at en tone vedvarer fra én akkord og inn i den neste. Den går da normalt fra å være konsonerende i den forutgående akkorden til å bli dissonerende i den nye akkorden. Forholdninger opptrer generelt på betont taktdel.

I tradisjonell sats har en forholdning tre stadier: forberedelse, forholdning og oppløsning. Den forberedes ved at den aktuelle tonen finnes i den forutgående akkorden. Deretter forholdes tonen inn i den nye akkorden. Til slutt oppløses forholdningen ved at forholdningstonen beveger seg trinnvis ned til en konsonerende akkordtone.

I mer moderne harmonikk overholdes ikke nødvendigvis alle disse tre stadiene. For eksempel er det vanlig innen jazz og popmusikk at forholdninger ikke løses opp. Da benyttes forholdningsakkorder som en selvstendig klang, på linje med andre akkorder.

Når en forholdningstone oppløses trinnvis oppover i stedet for nedover, kalles det retardasjon. Retardasjoner er typiske for wienerklassiske kadenser, for eksempel hos komponister som Haydn og Mozart.

Den vanligste typen forholdning i de fleste musikksjangere er kvartforholdning. Med besifring kalles dette sus4 (fra engelsk: suspended fourth, «forholdt kvart»). Forholdninger kan likevel forekomme på alle akkordfremmede toner: sekund, kvart, sekst, septim og none.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg