sardin - varebetegnelse

Sardin er en internasjonal varebetegnelse på forskjellige arter av småfisk som nedlegges hermetisk i olje, tomat- eller annen saus. I Norge ble sardinnavnet benyttet for hermetisk nedlagt brisling fra 1870-årene og senere også for hermetisk nedlagt småsild.

Faktaboks

Uttale
sardˈin
Etymologi
av latin, egentlig ‘fisk fra Sardinia’

På grunn av lovbestemmelser eller rettsavgjørelser i enkelte land er norsk hermetikkindustri blitt avskåret fra å bruke sardinbetegnelsen ved eksport av norsk brisling til disse landene.

Næringsverdi

Sardiner har høy ernæringsmessig kvalitet og inneholder bl.a. betydelige mengder vitamin D og flerumettede omega-3-fettsyrer. Sardiner i olje inneholder 15 mikrogram vitamin D og sardiner i tomat 12 mikrogram/100g, og hører dermed til de få matvarer som lett kan dekke dagsbehovet for vitamin D.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg