sjøknelere

Sjøknelerarten Odontodactylus scyllarus. Foto: Brukeren Prilfish på Flickr. Tilgjengelig under CC BY 2.0.

. fri

Sjøknelere, orden av storkreps innen krepsdyr. Sjøknelere er de mest avanserte og høyest spesialiserte rovdyr som finnes blant virvelløse dyr. De kan både spidde og knuse et bytte som kommer i nærheten. Alle lever i havet. Det finnes ca. 400 arter av sjøknelere på verdensbasis, men de er sjeldent observert i norske farvann.

Faktaboks

Også kjent som

Stomatopoda

Bygning

Sjøknelere ligner på store hummer, men mangler de typiske klørne deres. I istedenfor klør, har de kraftige fangstføtter forrest på hodet. De kan foldes sammen som en foldekniv. Fangstredskapene forekommer i to typer. Hos en gruppe av sjøknelere er de utstyrt med skarpe pigger, mens de hos andre arter er som en klubbe de kan slå med. Byttedyr, som reker og små fisk, blir sittende fast, mens skallet på snegler knuses med kraftige slag. Det er smertefullt for mennesker å få en finger i klemma.

Noen arter av sjøknelere kan bli 30 cm lange. Ryggskjoldet er redusert, men dekker hodet og de forreste brystsegmentene. Resten av den lange kroppen er leddet og fortykket på oversiden. Hvert ledd har ett par føtter, og de bakerste, som er avflatet, brukes som svømmeredskap. Sjøknelere har ofte sterke farger i grønt eller blått.

Sjøknelere har to øyne, som er meget spesialiserte. De sitter forrest på hodet på stilker og kan dreies i forskjellige retning uavhengig av hverandre. For rovdyr er det viktig å ha godt syn. Øynene har mange sanseceller. De kan oppfatte farger og ultraviolett, og være følsomme for svakt lys.

Levevis

Sjøknelere lever på forholdsvis grunt vann. De graver huler i bunn av sand og slam og tilbringer det mest av livet i hulene. Noen gjemmer seg i fjellsprekker. De forsvarer sine boliger, og mange lukker åpningen med fangstføttene. De fleste arter lever enkeltvis, men noen lever sammen i parforhold som varer i mange år. De deler hulen.

I hulene venter de på bytte som kommer forbi. Men noen kan også forlate hulen og jakte på byttedyr. Dette er høyst uvanlig blant krepsdyr, men bidrar til at de er så effektive rovdyr.

Hunnen legger eggene sine i den hulen hun lever. Hun vokter eggmassene omhyggelig til larvene klekker. Larvene lever planktonisk i flere måneder, før de slår seg ned på bunnen. Som plankton fanger de andre små dyr.

Utbredelse

Sjøknelere hører hjemme i tropiske og subtropiske områder. Deres utbredelse omfatter Australia, Det indiske hav, Stillehavet og deler av Atlanterhavet. Squilla mantis er en typisk art i sør-europeiske områder. Mange arter fanges og spises, bl.a. i asiatiske land og i Middelhavslandene.

Litteratur

Lokki, J. (red.) Dyr i verdens natur. Virvelløse dyr (til norsk ved Lauritz Sømme). 309 sider. Bertmark Norge (2003).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg