Spontan prosess er en kjemisk prosess som går av seg selv uten at det er nødvendig å tilføre energi. Den kjemiske prosessen kan for eksempel være en kjemisk reaksjon, som forbrenning, eller en faseforandring, som smelting.

I norsk dagligtale brukes spontan om noe som starter av seg selv uten hjelp. I kjemien blir ordet brukt på to ulike måter. Det kan brukes om en kjemisk reaksjon som går av seg selv, når den først har starta, og det brukes også om en kjemisk reaksjon som både starter av seg selv og fortsetter av seg selv. Det kan derfor oppstå misforståelser om hva som menes med en spontan reaksjon eller en spontan prosess.

Gibbsenergien

Tidligere trodde mange at bare en eksoterm reaksjon er spontan, men dette gjelder bare ved meget lave temperaturer. Det har vist seg at både entalpiendringen ΔH og entropiendringen ΔS har betydning for om en prosess er spontan eller ikke.

Den amerikanske fysikeren Josiah Willard Gibbs innførte en størrelse som har fått navn etter ham, gibbsenergien G, som defineres slik:

G = H − TS

Gibbs viste at for en spontan prosess, når trykket og temperaturen er den samme før prosessen starter og etter prosessen er avsluttet, må:

ΔG < 0

Det betyr at selv om ΔH > 0 (endoterm prosess) kan prosessen være spontan bare temperaturen T er høy nok og ΔS > 0.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg