elektronemisjon

Artikkelstart

Elektronemisjon er at elektroner under bestemte forhold frigjøres fra overflaten av et stoff. Normalt vil elektronene være bundet til stoffet av elektriske krefter og må tilføres energi for å frigjøres.

Faktaboks

Uttale
elektronemisjˈon

Typer

Etter måten energien tilføres på, skiller man mellom følgende former for emisjon:

  • Termisk eller termionisk emisjon oppstår når et stoff oppvarmes, og skyldes den termiske energien til elektronene i stoffet (se termionisk effekt).
  • Feltemisjon fremkommer når det elektriske feltet nær overflaten blir meget sterkt, for eksempel ved skarpe kanter eller spisser.
  • Fotoelektrisk emisjon eller foto-emisjon oppstår når de enkelte elektroner treffes av lyskvant med tilstrekkelig energi til å frigjøre elektronet (se fotoelektrisk effekt).
  • Sekundæremisjon oppstår på tilsvarende måte når stoff bombarderes med elektroner eller ioner.
  • Elektronemisjon fra radioaktive stoffer omfatter både den direkte emisjoenn på grunn av betastråling og sekundæremisjon på grunn av annen radioaktiv stråling.

Emisjon av ladede atomer, ioneemisjon, foregår på tilsvarende måte som emisjon av elektroner, men i de fleste tilfeller i mye mindre grad fordi det kreves mye mer energi for å frigjøre et atom enn et elektron. Om emisjon av lys, se luminescens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg