Termionisk effekt er at elektroner sendes ut fra overflaten av et tilstrekkelig oppvarmet metall eller en halvleder. Effekten forårsaker en omdanning av termisk energi til elektromagnetisk energi knyttet til elektrisk strøm.

Faktaboks

Uttale
termiˈonisk effekt
Også kjent som

termionisk utstråling

Ordet termionisk kommer fra termisk som betyr ‘relatert til indre energi eller temperatur’ og ion som betyr ladd partikkel.

Den termioniske effektens fysikk

Strømstyrken på grunn av den termioniske effekten avhenger av tre faktorer:

  1. temperaturen av metallets overflate
  2. arealet av overflaten
  3. hvor stor energi som kreves for å frigjøre elektroner fra metallet, det vil si metallets løsrivningsarbeid

For at det skal skje en termionisk effekt må temperaturen i metalloverflaten være så høy at bevegelsesenergien til frie elektroner i metallet er større enn løsrivningsarbeidet. For de fleste metaller er løsrivningsarbeidet mellom 2 og 4 elektronvolt (eV). Sammenhengen mellom løsrivningsarbeidet W og den absolutte temperaturen T er W = kT, der k er Boltzmanns konstant. Det betyr at energien 1 eV svarer til en temperatur på omtrent 104 K. Både på grunn av kvantemekanisk tunnelering og fordi noen elektroner har mye større energi enn gjennomsnittet, kreves i praksis en lavere temperatur på mellom 1200 K og 2000 K for å aktivere den termioniske effekten.

Historikk

Effekten ble systematisk utforsket av Thomas Alva Edison i 1880-årene og senere undersøkt av Owen Richardson (1879–1959). Han fant at strømmen I av elektroner som sendes ut, avhenger av den absolutte temperaturen T av overflaten og løsrivningsarbeidet W etter formelen I = A · T2 · e−W/kT, som kalles Richardsons formel. Her er A en konstant kalt Richardsons konstant, som er proporsjonal med arealet av overflaten. Formelen viser at effekten øker med temperaturen og avtar med verdien av løsrivningsarbeidet.

Anvendelser av termionisk effekt

Effekten benyttes i mange typer elektronisk utstyr, for eksempel i katodestrålerør. Emitteren er der en oppvarmet metallplate som kalles katoden. Utstyret er plassert inni enten et evakuert rør eller et rør fylt med en tynn edelgass. Hvis den varme elektroden plasseres i luft, reagerer metallet med oksygen i luften og det vil skje en langsom forbrenning som ødelegger elektroden. Men en edelgass reagerer ikke med metallet.

Den termioniske effekt utnyttes også i termionisk strømgenerator.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg