betastråling

Eksempel på betastråling. En atomkjerne kan sende ut betastråling (elektroner) via beta-henfall. Sistnevnte kan oppstå ved at et nøytron henfaller til et proton, et elektron samt et nøytrino (strengt tatt et anti-nøytrino).
Illustrasjon av betastråler samt beta-henfall.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Betastråling er stråling som består av elektroner. Betastråler er den delen av stråler fra radioaktive stoffer som lettest lar seg avbøye i magnetiske felter.

Faktaboks

Uttale
bˈeta-stråler
Også kjent som
β-stråler

Det var Henri Becquerel som påviste i 1900 at partiklene i betastrålene (beta-partiklene) var elektroner.

Fysisk beskrivelse

Utsending av betastråler kan forekomme ved at et nøytron henfaller til et proton, et elektron og et nøytrino som vist i figuren. Dette kalles beta-henfall. Det er også påvist tilsvarende stråling av positivt ladde partikler fra kunstig radioaktive stoffer, såkalte positroner.

Stråler av elektroner og positroner betegnes som henholdsvis β-stråler og β+-stråler (negative betastråler og positive betastråler).

Anvendelser

Betastråling brukes blant annet innenfor medisin til ulike typer kreftbehandling samt innenfor industri for å bestemme tykkelsen til ulike materialer basert på hvor mye betastråling som blir absorbert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Knut Hofstad

Hvorfor skrives beta-stråler med bindestrek. Alfastråler skrives uten bindestrek se egen artikkel. I artiklene om cesium og elektronstråler blir betastråler skrevet uten bindestrek. Jeg foreslår at artikkelnavnet endres til betastråler. Da blir det konsekvent og i overensstemmelse med norske regler for sammenstilling av to ord til nytt ord (det heter julekake ikke jule-kake).

skrev Jan Olav Eeg

Vel,- på norsk er det nok mest korrekt å skrive : "betastråler"

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg