den moderne heksebevegelsen

Ei trollkvinne kaster heksegrytens innhold på havet og forårsaker slik uvær, forlis og «mannemiste». Mange europeiske hekser ble anklaget for å ha drevet med ondskapsfull værmagi.
.
Lisens: fri
Dianisk wicca er en retning innen den moderne heksebevegelsen. Navnet er hentet fra den romerske gudinnen Diana, her framstilt av den italienske maleren Guercino (1591–1666).
Diana
Av .

Artikkelstart

Den moderne heksebevegelsen er en moderne form for religion (nyreligiøsitet) eller okkult praksis inspirert av det man vet om hekseforfølgelsene på 1400–1700-tallet.

Den moderne heksebevegelsen er til dels helt uorganisert. Hvem som helst kan kalle seg «heks». Mange driver med dette alene, andre i grupper, for eksempel i heksesirkler med inntil tolv medlemmer. Både de som driver alene, og de som arbeider grupper, kan være organisert i ulike typer nettverk. Det er derfor vanskelig å si noe om antall praktiserende moderne hekser, hva de tror på, og hva de gjør.

Mange av dagens hekser knytter seg til førkristen religion (paganisme). Egyptolog og arkeolog Marareth Murray utga The Witch Cult in Western Europe i 1921. Her sannsynliggjorde hun at heksene som ble forfulgt under renessansen og senere, praktiserte en form for før-kristen religion (paganisme) som hadde gått under jorden i tidlig middelalder. Murrays hypotese er senere diskreditert, men mange av dagens hekser forestiller seg at de tilhører «the Old Religion».

Andre av dagens hekser er inspirert av den snille (men også skremmende) heksa vi møter i fantasy og annen populærkultur. Noen dyrker førkristne guder, mens andre forholder seg til naturen som guddommelig – uten dermed å oppleve seg som medlem av en religion. Felles for de moderne heksene synes å være en nærhet til naturen og dens rytmer, en sterk tro på menneskets potensial, og avstandstagen fra religiøse autoriteter.

Wicca

Begrepet heksebevegelse brukes ofte synonymt med wicca, særlig i USA. I England, der wicca ble etablert som en religion i 1950-årene, viser imidlertid begrepet «wicca» til denne religionen, mens de moderne heksene kan operere både innenfor og utenfor wicca.

I Norge er mange, men langt fra alle de som kaller seg for hekser, tilknyttet det engelske wicca-miljøet. Begrepene «heks», «wiccaner», «paganist» og «hedning» brukes derfor til dels om hverandre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg