Dekomponering er en metode som benyttes i uorganisk kjemisk analyse for å gjøre de kjemiske forbindelsene som skal analyseres løselige i syre eller i vann. Uttrykket brukes også mye når et stoff blir ødelagt i negativ forstand, når en analyseprøve blir ødelagt før den har blitt analysert.

Faktaboks

Uttale
dekomponˈering
Etymologi
av de- og latin ‘sammensette’
Også kjent som
dekomposisjon

Dekomponeringen kan skje ved oksidasjon, reduksjon og/eller kompleksering av stoffene i prøven. Dekomponering kan gjøres ved å varme opp prøven i luft (med etterfølgende tilsetning av syre), ved å varme opp med konsentrerte syrer, eller ved å varme opp med saltsmelter (med etterfølgende tilsetning av vann eller syre), se saltsmelteoppslutning.

Dekomponering med syrer, som benyttes mest, kan skje i åpne eller lukkede systemer (under høyt trykk). Syredekomponering i lukkede systemer i spesielle mikrobølgeovner (mikrobølgedekomponering) er mye benyttet, og spesielt i forbindelse med bestemmelse av grunnstoffer.

Kjeldahls metode for proteinbestemmelse er en dekomponering med svovelsyre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg