mikrobølgedekomponering

Mikrobølgedekomponering, kjemisk forbehandlingsmetode som benyttes for dekomponering av prøvematerialer med syre og hvor man bruker mikrobølgeovn for oppvarming. Man kan benytte spesialkonstruerte laboratoriemikrobølgeovner, som i prinsippet ligner på vanlige mikrobølgeovner for husholdning (se mikrobølgeovn), men har forskjellige spesialutstyr og sikkerhetsanordninger.

Gjennomføring. Prøvene som skal dekomponeres og egnet syre/syreblanding plasseres i beholdere som er gjennomtrengelige for mikrobølgene (frekvens 2450 MHz ). Vanligvis foregår dekomponeringen i et lukket system. Prøvebeholderne plasseres da i sikkerhetsbeholdere med lokk som kan tåle høye trykk. Prøvebeholderne roteres i mikrobølgeovnen slik at prøveløsningene får en jevn oppvarming.

Nytteverdi. Fordelen ved bruk av mikrobølgeovn ved syredekomponering er at dekomponeringen går mye raskere enn ved bruk av annen oppvarming: bølgene trenger igjennom prøvebeholderne, og oppvarmingen foregår direkte i prøveløsningen pga. vekselvirkningen mellom mikrobølgene og prøveløsningens ioner og polare forbindelser. Fordelen ved bruk av lukkede systemer (høyt trykk) er at man oppnår høyere temperatur, og at flyktige prøvekomponenter ikke går tapt under dekomponeringen. De aller fleste uorganiske og organiske prøver kan dekomponeres med syrer i mikrobølgeovn.

Mikrobølgeovner er mye benyttet for dekomponering når man skal bestemme sporgrunnstoffer med spektrometriske teknikker, for eksempel ved analyse med bruk av induktivt koblet plasma massespektrometer (ICP-MS).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg