mikrobølgedekomponering

Artikkelstart

Mikrobølgedekomponering er en kjemisk metode for å forbehandle prøver av materiale som skal analyseres. Metoden benyttes for å dekomponere prøvematerialet med syre, og man bruker mikrobølgeovn for oppvarming. Spesialkonstruerte laboratoriemikrobølgeovner ligner i prinsippet på vanlige mikrobølgeovner for husholdning, men har forskjellige spesialutstyr og sikkerhetsanordninger.

Gjennomføring

Prøvene som skal dekomponeres plasseres, sammen med en egnet syre eller syreblanding, i beholdere som er gjennomtrengelige for mikrobølgene (frekvens 2450 MHz ). Vanligvis foregår dekomponeringen i et lukket system. Prøvebeholderne plasseres da i sikkerhetsbeholdere med lokk som kan tåle høye trykk. Prøvebeholderne roteres i mikrobølgeovnen slik at prøveløsningene får en jevn oppvarming.

Nytteverdi

Fordelen ved bruk av mikrobølgeovn ved syredekomponering er at dekomponeringen går mye raskere enn ved bruk av annen oppvarming. Bølgene trenger gjennom prøvebeholderne, og oppvarmingen foregår direkte i prøveløsningen på grunn av vekselvirkningen mellom mikrobølgene og prøveløsningens ioner og polare forbindelser.

Fordelen ved bruk av lukkede systemer (høyt trykk) er at man oppnår høyere temperatur, og at flyktige prøvekomponenter ikke går tapt under dekomponeringen. De aller fleste uorganiske og organiske prøver kan dekomponeres med syrer i mikrobølgeovn.

Mikrobølgeovner blir mye benyttet for dekomponering når man skal bestemme sporgrunnstoffer med spektrometriske teknikker, for eksempel ved analyse med bruk av induktivt koblet plasma massespektrometer (ICP-MS).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg