Cytoplasmatisk hannsterilitet er sterilitet i hannplanter som skyldes gener i mitokondrier eller kloroplaster.

Det er to typer hannsterilitet: genetisk hannsterilitet som skyldes mutasjoner i cellekjernen, og cytoplasmatisk hannsterilitet omtalt her.

Cytoplasmatisk hannsterilitet kan oppstå spontant ved mutasjon og blir nedarvet via morplanten,  men det finnes gener i cellekjernen som lager proteiner som gjenoppretter hannfertiliteten (Rf-gener). Det finnes også foreldrelinjer med gener som kan gjenopprette fertiliteten hos en sort for eksempel mais eller ris Hannsteriliteten kan for eksempel skyldes nedbrytning av tapetlaget i pollenknappene, siden tapetlaget er viktig for utvikling av pollen.

F1-HYBRIDER OG HANNSTERILITET

Når man lager F1-hybrider av nytteplanter krysses to rene homozygote foreldrelinjer med gode egenskaper, noe som gir hybridstyrke (heterose) hos avkommet (F1-generasjonen). Den hannlige delen av morplanten må emaskuleres for å hindre produksjon av eget pollen og selvpollinering. Emaskuleringen kan skje manuelt, men dette er arbeidskrevende og kostbart, og hannsterile morplanter er et alternativ.

Moderne landbruk er avhengig av å produsere store mengder hybridfrø, og cytoplasmatisk hannsterilitet er et nyttig verktøy i hybridiseringen. Omtrent all mais som dyrkes er hybridmais. En periode anvendte man den hannsterile maisplanten cms-T (T-Texas), men på 1970-tallet ble all denne hybridmaisen utsatt for soppangrep. Nå anvendes andre hannsterile linjer som cms-C og cms-S. Hannsterile planter kan også bli laget ved genmodifisering, med blant annet å indusere spesifikke og målretted dobbelttrådbrudd i DNA, redigere gener og lage mutasjoner med CRISPR-cas9 – teknologi. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.