cytoplasmatisk hannsterilitet

Artikkelstart

Cytoplasmatisk hannsterilitet er sterilitet i hannplanter som skyldes gener i mitokondrier eller kloroplaster.

Det er to typer hannsterilitet: genetisk hannsterilitet som skyldes mutasjoner i arvematerialet i cellekjernen, og cytoplasmatisk hannsterilitet omtalt her.

Cytoplasmatisk hannsterilitet kan oppstå spontant ved mutasjon og blir nedarvet via morplanten, men det finnes gener i cellekjernen som lager proteiner som gjenoppretter hannfertiliteten (Rf-gener). Det finnes også foreldrelinjer med gener som kan gjenopprette fertiliteten hos en sort for eksempel mais eller ris. Hannsteriliteten kan for eksempel skyldes nedbrytning av tapetlaget i pollenknappene, siden tapetlaget er viktig for utvikling av pollen.

F1-hybrider og hannsterilitet

Når man lager F1-hybrider av nytteplanter krysses to rene homozygote foreldrelinjer med gode egenskaper, noe som gir hybridstyrke (heterose) hos avkommet (F1-generasjonen). Den hannlige delen av morplanten må emaskuleres for å hindre produksjon av eget pollen og selvpollinering. Emaskuleringen kan skje manuelt, men dette er arbeidskrevende og kostbart, og hannsterile morplanter er et alternativ.

Bruk

Moderne landbruk er avhengig av å produsere store mengder hybridfrø, og cytoplasmatisk hannsterilitet er et nyttig verktøy i hybridiseringen. Omtrent all mais som dyrkes er hybridmais. En periode brukte man den hannsterile maisplanten cms-T (T-Texas), men på 1970-tallet ble all denne hybridmaisen utsatt for soppangrep. Nå brukes andre hannsterile linjer som cms-C og cms-S.

Hannsterile planter kan også bli laget ved genmodifisering, med blant annet å indusere spesifikke og målrettede dobbelttrådbrudd i DNA, redigere gener og lage mutasjoner med CRISPR-cas9 – teknologi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg