homozygot

Et gen for farge på ertene til erteblomster kan enten kode for rød farge (A) eller hvit farge (a). Dersom blomsten har genotypen AA eller aa – altså to like utgaver av genet i samme individ – sier vi at den er homozygot. Hvis den har Aa – altså to ulike varianter av genet – er den heterozygot. P står for parental, altså foreldregenerasjon. F står for filial, altså avkom. Figuren illustrerer også ufullstendig dominans hvor egenskapen til heterozygoten (Aa) blir en blanding av egenskapene til foreldrene (rød+hvit=rosa).

Arvemønster
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Homozygot er et begrep i genetikken som betyr at et individ har to like utgaver av et gen. Genene ligger på kromosomer i cellen og kromosomer opptrer i par, derfor er det to utgaver (alleler) av hvert gen i en celle. Hvis disse to utgavene av genet er nøyaktig samme oppskrift for en egenskap kalles det å være homozygot. Det motsatte – at de er oppskrifter på to ulike utgaver av en egenskap – kalles heterozygot.

Faktaboks

Uttale
homozygˈot
Etymologi
av homo- og gresk ‘åk’, i flertall også ‘par’

Eksempler på homozygot

Et gen for farge på ertene til erteblomster kan enten kode for rød farge (A) eller hvit farge (a). Dersom blomsten har genotypen AA eller aa – altså to like utgaver av genet i samme individ – sier vi at den er homozygot. Hvis den har Aa – altså to ulike varianter av genet – er den heterozygot.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg