F1-hybrid er første generasjon avkom ved krysning av to innavlede foreldrelinjer. Begrepet brukes i avl av planter og dyr.

Faktaboks

Etymologi
fra latin hybrida ‘bastard, halvblods’; filial (F), til filialis (adjektiv) ‘som er sønn eller datter’
Også kjent som

første filialgenerasjon

F1-hybriden har nye og bedre egenskaper enn begge foreldrelinjene. Dette fenomen kalles hybridstyrke (heterose).

Krysning i planter

Før krysningene velges det ut foreldresorter med ønskede egenskaper. Det benyttes enkeltkrysning eller treveiskrysning. Foreldresortene selvpollineres i minst åtte generasjoner for å skape rene homozygote foreldrelinjer. Deretter krysses de rene foreldrelinjene. Når foreldrelinjene krysses, hindres selvpollinering i morplanten ved at det brukes hannsterile morplanter eller pollen fjernes fra morplanten.

Frøene som dannes etter krysning kalles F1-hybrider. F1-hybriden blir heterozygot for mange gener. Det vil si at allelene (genutgavene) er ulike på hvert par av homologe kromosomer.

Kommersielle interesser

F1-hybrider kan gi høytytende varieteter av landbruks- og grønnsaksplanter. Det er derfor store kommersielle interesser knyttet til planteforedling og produksjon av frø fra F1-hybrider. Frøprodusenten blir intellektuelle rettighetshaver til frøene, og kan kreve inn avgift fra de som bruker frøene (se patent).

Avkom fra F1-generasjonen, andre filialgenerasjon (F2), vil på grunn av Mendels arvelover under krysningen få ulike heterogene og dårligere egenskap enn F1-generasjonen. Frø fra egen avling av F1-hybrider kan derfor ikke benyttes.

Innavlsdepresjoner

Innavl med selvpollinering vil etter mange generasjoner gi innavlsdepresjon, en oppdagelse gjort av Charles Darwin. Innavl gir mulighet for flere dobbelt recessive og skadelige genkombinasjoner som senker vitaliteten til organismene.

Hos kornslagene våre er det bare rug som har krysspollinering som gir økt genetisk variasjon.

Hybridmais

I USA utviklet det seg på 1920-tallet en frøindustri med med utvikling av F1-hybrider av mais. For å lage hybridmais må hannblomstene på morplanten fjernes manuelt eller man benytter hannsterile planter. All sukkermais er i dag hybrider og disse finnes i genotypene su «normal sugery») med normalt sukkerinnhold, genotypen se («sugery enhanced») med økt sukkerinnhold som skyldes at mindre sukker er omdannet til stivelse, og genotypen sh2 («shrunken2») som er supersøt og inneholder 2–3 ganger så mye sukker som de andre.

Den supersøte har innskrumpet frø fordi den mangler evnen til å lage stivelse, på samme måte som Mendels rynkete erter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg