Maleri av Charles de Coulomb fra 1894 (Louis Hierle).

Charles de Coulomb av Louis Hierle/Versailles. Falt i det fri (Public domain)

Charles Augustin de Coulomb var en fransk ingeniør og fysiker som gjorde viktige arbeider knyttet til elektrisitet og magnetisme. Enheten coulomb (symbol C) for elektrisk ladning er oppkalt etter ham.

Fra 1802 var Coulomb i offentlig tjeneste som rådgiver ved innføringen av standarder for mål og vekt, og han var generalinspektør for det franske undervisningsvesenet fra 1804. Han gjenoppfant og utviklet torsjonsvekten, som gjorde ham i stand til å utføre presisjonsmålinger av krefter mellom elektriske ladninger.

Hans viktigste arbeider om elektrisitet og magnetisme finnes i 7 avhandlinger fra årene 1785–1789. Coulomb utførte også grunnleggende undersøkelser av glidende friksjon mellom faste legemer og av indre friksjon i væsker.

I 1785 påviste Coulomb at kraften, K, mellom to ladninger, q1 og q2, er proporsjonal med produktet av ladningene, og omvendt proporsjonal med kvadratet av avstanden, r, mellom dem. Denne lovmessigheten, Coulombs lov, kan skrives \[K = \frac{1}{4\pi\epsilon} \cdot \frac{q_1 \cdot q_2}{r^2}\]

Her er ε permittiviteten for det stoffet som befinner seg mellom ladningene.

Senere viste Coulomb at en tilsvarende lov også gjelder for kraftvirkningen mellom to magnetpoler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.