Faktaboks

Charles Augustin de Coulomb
Uttale
kulˈɔ, norsk uttale kol'omb
Født
14. juni 1736, Angoulême, Frankrike
Død
23. august 1806, Paris, Frankrike
Charles de Coulomb
Maleri av Charles de Coulomb fra 1894 (Louis Hierle).
Charles de Coulomb
Av /Versailles.

Charles Augustin de Coulomb var en fransk ingeniør og fysiker som gjorde viktige arbeider knyttet til elektrisitet og magnetisme. Spesielt er han kjent for loven for kraften som virker mellom to elektriske ladninger, Coulombs lov. Enheten coulomb (symbol C) for elektrisk ladning er oppkalt etter ham.

Arbeid

Fra 1802 var Coulomb i offentlig tjeneste som rådgiver ved innføringen av standarder for mål og vekt, og han var generalinspektør for det franske undervisningsvesenet fra 1804. Han gjenoppfant og utviklet torsjonsvekten, som gjorde ham i stand til å utføre presisjonsmålinger av krefter mellom elektriske ladninger.

Hans viktigste arbeider om elektrisitet og magnetisme finnes i sju avhandlinger fra årene 1785–1789. Coulomb utførte også grunnleggende undersøkelser av glidende friksjon mellom faste legemer og av indre friksjon i væsker.

Coulombs lov

I 1785 påviste Coulomb at kraften, K, mellom to ladninger, q1 og q2, er proporsjonal med produktet av ladningene, og omvendt proporsjonal med kvadratet av avstanden, r, mellom dem. Denne lovmessigheten, Coulombs lov, kan skrives \[K = \frac{1}{4\pi\epsilon} \cdot \frac{q_1 \cdot q_2}{r^2}\]

Her er ε permittiviteten for det stoffet som befinner seg mellom ladningene.

Senere viste Coulomb at en tilsvarende lov også gjelder for kraftvirkningen mellom to magnetpoler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg