Charles Augustin de Coulomb, fransk ingeniør og fysiker. Fra 1802 i offentlig tjeneste som rådgiver ved innføringen av standarder for mål og vekt, generalinspektør for det franske undervisningsvesen fra 1804. Coulomb gjenoppfant og utviklet torsjonsvekten som gjorde ham i stand til å utføre presisjonsmålinger av krefter mellom elektriske ladninger. I 1785 påviste han at kraften, K, mellom to ladninger, q1 og q2, er proporsjonal med produktet av ladningene, og omvendt proporsjonal med kvadratet av avstanden, r, mellom dem. Denne lovmessigheten, Coulombs lov, kan skrives: \[K = \frac{1}{4\pi\epsilon} \cdot \frac{q_1 \cdot q_2}{r^2}\]

Der ε er permittiviteten for det stoff som befinner seg mellom ladningene. Senere viste Coulomb at en tilsvarende lov også gjelder for kraftvirkningen mellom to magnetpoler.

Hans viktigste arbeider om elektrisitet og magnetisme finnes i 7 avhandlinger fra årene 1785–89. Coulomb utførte også grunnleggende undersøkelser av glidende friksjon mellom faste legemer og av indre friksjon i væsker. Enheten coulomb (symbol C) for elektrisk ladning er oppkalt etter ham.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.