.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Boraner er fellesnavnet på kjemiske forbindelser mellom bor og hydrogen. De fleste boranene lar seg innordne i to grupper, den ene med den generelle molekylformelen BnHn+4 hvor n kan ha verdiene 2,5,6,8,10,16 og 18, den andre BnHn+6, hvor n kan ha verdiene 4,5,6,8,9 og 10. Dessuten finnes boraner som B8H16, B10H18 med flere. Den mulige, enkle forbindelsen BH3 er ikke kjent.

Faktaboks

Uttale
borˈaner

Det benyttes en spesiell nomenklatur på boraner. Først angis antall boratomer med greske tallord, deretter antallet hydrogenatomer med arabiske tall føyd til i parentes. For eksempel er navnet på B2H6 diboran(6).

Boranene er lite bestandige og til dels selvantennelige i luft. Flytende og gassformige boraner lukter motbydelig og fremkaller hodepine og ubehag. Om giftighet, se artikkelen om bor.

Boraner ble første gang fremstilt i 1912 av den tyske kjemikeren Alfred Stock (1876–1946). Særlig i tiden etter 1950 har boraner vært et fascinerende forskningsfelt som har kastet nytt lys over bindingsforhold i forbindelse med mangel på valenselektroner, noe blant annet William Lipscomb fikk Nobelprisen i kjemi for i 1976.

Bindingsforhold

I motsetning til karbon, som har fire valenselektroner har boratomet, med bare tre valenselektroner, for få elektroner til å binde alle hydrogenatomene med elektronparbindinger, slik normalt er for kovalente forbindelser. I diboran(6) er det for eksempel i alt bare 12 valenselektroner, mens den analogt sammensatte karbonforbindelsen etan, C2H6, har 14, det vil si tilstrekkelig til å binde alle hydrogen- og karbonatomer med to-elektronbindinger. Hos diboran(6) er det derimot to elektroner for lite til å oppnå et tilsvarende bindingsforhold. I stedet for en B–B-binding etableres to B–H–B bindingsbroer. Til å dekke de to B–H-bindingene i en slik bro er det bare to valenselektroner til rådighet, noe som skjer gjennom at alle de tre atomene, det vil si B–H–B, bindes sammen med to elektroner. For en del boraner kommer også tresenterbindinger av typen B–B–B i betraktning.

Boraner lagrer på denne måten uforholdsmessig mye energi i sine bindinger, og denne energien frigjøres under dannelse av stabilt oksid. Boraner blir derfor brukt som drivstoff for raketter. De blir blant annet også brukt som katalysatorer ved polymerisasjonsreaksjoner og som reduksjonsmiddel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg