William Lipscomb

Faktaboks

William Lipscomb

Wlliam Lunn Lipscomb

Født
9. desember 1919, Cleveland i Ohio, USA
Død
14. april 2011, Cambridge i Massachusetts i USA

William Lipscomb, fikk Nobelprisen i kjemi for 1976 for sitt arbeid med å bestemme molekyl- og elektronstrukturen av boraner. Etter tradisjonene i familien skulle han ha blitt lege, og etter sine evner som klarinettist kunne han ha blitt klassisk musiker, men han valgte uorganisk kjemi.

Lipscomb vokste opp i Lexington, og ble bachelor i kjemi i 1941 ved det lokale universitet (University of Kentucky). Han tok en doktorgrad (Ph. d.) ved Caltec i 1945 med Linus Pauling som veileder. Sin første stilling fikk han ved universitetet i Minnesota, men i 1959 ble han kallet til Harvard universitet og der ble han.

Lipscomb er særlig kjent for sitt arbeid med bestemmelse av elektron- og molekylstruktur av boraner. Grunnstoffet bor står til venstre for karbon i grunnstoffenes periodesystem (og kalles derfor boron på engelsk). Et boratom har tre ytterelektroner mot karbons fire. Boraner ligner alkaner, men på grunn av det manglende elektronet blir strukturene svært forskjellig. Boranene er av større interesse teoretisk enn praktisk.

Lipscomb og medarbeidere bestemte fra 1946 først molekylstrukturen av en rekke boraner med røntgendiffraksjon. Senere ble hovedvekten av arbeidet å forstå bindingsforholdene i boranene slik molekylstrukturen ble funnet å være. En viktig teoretisk størrelse de innførte var en tresenterbinding.

Senere prøvde Lipscomb å bruke kjernemagnetisk resonans (NMR) til strukturbestemmelse. Det er to isotoper av bor: bor-10 (19,6 %) og bor-11 (80,4 %). Ingen har spinn 1/2 slik karbon-13 har; bor-10 har spinn 3 og bor-11 har spinn 3/2. Det betyr at NMR-spektrene av boranene er mer komplekse enn karbon-13-spektrene av alkanene. Men arbeidet viste seg å være svært krevende.

I senere år ble Lipscomb interessert i allosterisk regulering.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg