booking (godstransport)

Artikkelstart

Booking er en tjeneste som gjelder forberedelse og bestilling av transportoppdrag.

Speditører har gjerne frister for bestilling av transporttjenester som skal leveres til avtalt tid. Stykkgods har gjerne bookingfrist kl 12:00 for henting av godset samme dag, og partigods kl 16:00 dagen i forveien. Partigods er definert som gods over 2500 kg, 3 pallplasser, 7,5 kubikkmeter eller 1,2 meter lastelengde.

Faste kunder har som regel mulighet for automatisk henteoppdrag ved overføring av data elektronisk. I avtaler med faste kunder inngår transportplaner som styrer henting og levering. Logistikkspesialister følger opp leveringene og sikrer kommunikasjon ved avvik.

Bookingtjenesten følger opp leveringer, innhenting, ankomst til terminaler og utlevering av gods. Det er også kontaktpunkt mot distribusjon og kommuniserer med terminal, sjåfører og kunder. Det er også et tett samarbeid med salg og markedstjenestene.

Booking benyttes både av flyfrakt, sjøfrakt, prosjektfrakt og landtransport. Godset kan være alt fra pakker, stykkgods, partigods til termogods. Speditørene har flere tilleggstjenester kundene kan velge mellom ved booking, blant annet direkte levering, nattlevering, rett hjem, farlig gods, grenseoverskridende transport og ekspressgods. Det kan også være netthandelstjenester og tredjepartstjenester (lagerhold). På «Min side» kan kundene følge med på egne sendinger, få ut statistikk og nøkkeltall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg