befrakter

Befrakteren må velge rett materiell til rett oppdrag.
Semihenger og trekkbil
Av .

Befrakter er en yrkesutøver som bestiller transportløsninger på vegne av en kunde, og som har ansvar for at det blir utarbeidet en kravspesifikasjon til oppdraget. I kravspesifikasjonen er det beskrevet hvilke transporttjenester som skal utføres, hvordan godset skal lastes og håndteres og om det er begrensninger for samlasting, for eksempel om det er krav til temperatur, stuing og lastemåte. Befrakteren må systematisere kravene og formidle disse til transportør og sjåfør.

Befrakteren er trafikkleder og sørger for at transportforpliktelser overholdes og tar hånd om dokumenter i tilknytning til oppdraget. Lokale befraktere har ansvar for lokale sendingsområder, mens nasjonale befraktere har ansvar for oppdrag mellom landsdeler og større regioner. Internasjonale befraktere arbeider med trafikk mellom Norge og utlandet.

Befrakteren må følge lover og regler som gjelder for godstransport, men også forholde seg til avtaler bransjen benytter nasjonalt og internasjonalt. Lov om vegfraktavtaler regulerer nasjonalt transport i Norge og internasjonal transport mellom Norge og et annet land. Transport av døde, flyttegods eller posttransport utført av Posten Norge, og transport basert på internasjonale postkonvensjoner gjelder ikke for denne loven. Transporten må uansett skje mot betaling. Privat-privat transport omfattes ikke.

I store internasjonale speditørselskaper skaffer befrakteren plass på tog, skip, fly og internasjonal lastebiltrafikk. Det finnes også spesialiserte befraktere for hver av disse transportgrenene.

Bransjen er internasjonal. Befrakteren skal ha god kunnskap om transportmåter, lover, regler, fortolling, IT, fremmedspråk og krav til leveringsløsninger.

Mange befraktere har startet som yrkessjåfør eller logistikkoperatør og har kombinert dette med videreutdanning internt i en bedrift og/eller på fag- og høyskoler.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Spurkeland, Einar: Transportbestilleren (Fagbokforlaget 2018)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg