vegfraktloven

Artikkelstart

Vegfraktloven er en lov som regulerer avtaler om godstransport. Hovedtemaer er hvor og når loven gjelder, krav til fraktbrevet og transportørens ansvar og plikter.

Faktaboks

Også kjent som
Lov om vegfraktavtaler

I hovedsak har transportøren ansvar for godset fra overtakelse til utlevering, men loven har også regler for avsenders ansvar. Mangelfull adressering, pakking eller manglende informasjon om godset kan føre til at transportøren går fri for erstatningsansvar om noe går galt.

Fraktbrevet

Fraktbrevet er særdeles viktig og bekrefter den avtale partene har inngått. Avsender har råderett over godset frem til overlevering til transportør (fraktfører). Avsender skal gi fraktfører informasjon om emballering, stuemåte, utlevering til mottaker. Fraktbrevet skal også inneholde instruks for håndtering av reklamasjon eller mottaker av andre grunner ikke ønsker å motta godset. Fraktbrevet skal inneholde all nødvendig informasjon knyttet til gjennomføring av oppdraget.

Internasjonale avtaler

I tillegg til bestemmelsene i vegfraktloven er det flere internasjonale avtaler som regulerer logistikkløsninger, blant annet NSAB som er en frivillig avtale mellom de nordiske speditørforbundene. Incoterms har regler for leveringsbetingelser fastsatt av det internasjonale handelskammer. Det er også bindende dokumenter i internasjonal transport for gods som krysser landegrensene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg