Bodega

Vintønner i Tio Pepes Bodega i Jerez de la Frontera i Spania.

Av .
Bodega

En bodega serverer vin og mat, hovedsakelig spansk vin og mat.

Av .

Bodega er et serveringssted som serverer vin, gjerne sammen med spekemat eller tapas. Tidligere var det vanlig at interiøret var rustikt med mye treverk og lignet mest mulig på en vinkjeller. Vinkjellerstemningen er i dag ofte borte, men vin setter fortsatt preg på interiøret, ofte i form av store vinskap for å oppbevare vinen ved riktig temperatur. Både mat og drikkevarer forventes å være spanske. Det finnes en håndfull serveringssteder i Norge som bruker ordet bodega i navnet.

Faktaboks

Uttale
bodˈega
Etymologi
spansk, egentlig ‘butikk, lager’, av latin apotheca

I Spania brukes bodega om et vinproduksjonsanlegg eller et vinlager, og den opprinnelige betydningen ser ut til å ha vært et sted der man lagret og modnet vin.

I USA brukes ordet bodega om de omkring 13 000 små nabolagsbutikkene i New York City og nærliggende byer. En avlegger av denne typen bodega finnes i Oslo, der matserveringen er viktigst og dagligvaresalget mest symbolsk.

Ordet bodega har felles opprinnelse med det italienske bottega og det franske boutique.

Lovverk

Serveringsloven (Lov om serveringsvirksomhet av 1997) regulerer serveringssteder i Norge. Bodegaen må ha serveringsbevilling, og dessuten ha skjenkebevilling hvis den serverer alkohol. Styrer og en stedfortreder må være over 20 år og ha bestått kunnskapsprøven i alkoholloven. I regnskapet skal omsetningen spesifiseres i varegruppene mat, øl, vin, rusbrus/sider, mineralvann, annen drikke, øvrige varer og eventuelt tobakk. Styrer eller stedfortreder skal ha bestått Etablererprøven for serveringsvirksomhet. Bodegaen må følge kravene til renhold, hygiene og brannsikkerhet. I tillegg gjelder det ulike krav for bodegaer som importerer mat, leverer ut mat eller serverer utendørs. Kommunen kan fastsette åpningstider for driften og for skjenking av alkohol.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg