Ættelinje er en slektslinje, og innenfor sosialantropologi og sosiologi en betegnelse på en slektskapsgruppe der alle medlemmer regner seg å nedstamme fra én og samme stamfar eller stammor.

Faktaboks

Også kjent som

slektslinje, engelsk: lineage

Ættelinjer er strengt unilineære avstamningsgrupper; avstamningen regnes i enkelte samfunn i farslinjen (patrilineær eller agnatisk) og i andre i morslinjen (matrilineær eller uterin); se slektskap.

Ættelinjen er en korporasjon i den forstand at medlemmene har felles rettigheter til jord eller andre aktiva. De kan bli store grupper; i enkelte samfunn kan grunnleggeren ligge 8–9 generasjoner tilbake, og alle hans etterkommere i én avstamningslinje vil i visse situasjoner opptre som en samlet gruppe.

Slike ættelinjer rommer ofte et hierarki av grener eller segmenter som hvert består av ætlingene til én av grunnleggerens etterkommere. Ættelinje-genealogien blir derfor av stor betydning for organiseringen av forhold mellom gruppemedlemmene, idet hvert segment bestemmes med referanse til denne. Likevel har slike genealogier i skriftløse samfunn liten verdi i forsøk på å rekonstruere ættelinjens og dermed stammens eller gruppens historie, fordi forfedre som ikke etterlater seg sønner og derfor ikke gir opphav til nye segmenter, blir glemt. Genealogien avspeiler forholdene mellom undergruppene i ættelinjen slik disse er til enhver tid, og er ikke en pålitelig kilde til historisk kunnskap. Karakteristisk for ættelinjer er at medlemmene ledd for ledd fører sin avstamning tilbake til grunnleggeren. Dette er ikke tilfelle for mer omfattende unilineære avstamningsgrupper (se klan).

Særlig i Afrika og Asia er ættelinjer tradisjonelt de grunnleggende politiske og kultiske enheter i mange samfunn. Ættelinjer kan holde eiendomsrett til land og er således lokaliserte politiske enheter, eller medlemmene kan bo spredt over hele gruppens territorium; i slike tilfeller er ættelinjene sjelden de primære politiske enhetene i samfunnet. Siden ættelinjer er avstamningsgrupper, er de nesten alltid forbundet med en eller annen form for fedrekult.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg