bekkeveronika

Bekkeveronika med svakt asymmetriske blomster og hvit ring innerst i krona. Vauer, Vesterøy, Hvaler.
Bekkeveronika
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Bekkeveronika er en flerårig urt i maskeblomstfamilien. Plantene er som regel liggende med tjukk, saftig stengel og ganske store blader. De lyserøde blomstene sitter i klaser i bladhjørnene. Bekkeveronika er vanligst på Østlandet, men finnes til Nordland.

Faktaboks

Etymologi
Beccabunga er en latinisering av et tysk navn på arten, Bachbunge som finnes dokumentert fra 1600-tallet.
Også kjent som

Veronica beccabunga

Utseende

Bekkeveronika har ganske kraftig, saftfylte stengler som helst ligger på bakken. Stengelene er mellom ti og førti centimeter lange. Bladene er snaue, eggforma og har runde tenner i kanten. Bladene sitter to og to på stengelen. Blomstene sitter i ganske glisne klaser i bladhjørnene.

Blomstene er lyseblå eller blå med noen mørkere striper inn mot den lyse ringen innerst i krona. Blomsterkrona er svakt asymmetrisk; den nedre av de fire flikene er litt smalere enn de andre. Frukten hos bekkeveronika er kapsler som er lengre enn breie.

Utbredelse

Bekkeveronika finnes ved bekkekanter, i grøfter, ved vannkanter og i fuktig beiter. Denne arten er ganske vanlig på Østlandet fra sørlige Østfold og Lillesand i Agder nordover til Vang og Sør-Fron i Oppland og Åmot i Hedmark. Bekkeveronika finnes spredt på Vestlandet og videre langs kysten til sør i Nordland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg