bekkeveronika

Bekkeveronika med svakt asymmetriske blomster og hvit ring innerst i krona. Vauver, Vesterøy, Hvaler.
Bekkeveronika
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Bekkeveronika er en flerårig urt i maskeblomstfamilien. Plantene er som regel liggende med tjukk, saftig stengel og ganske store blader. De lyserøde blomstene sitter i klaser i bladhjørnene. Bekkeveronika er vanligst på Østlandet, men finnes til Nordland.

Faktaboks

etymologi:

Beccabunga er en latinisering av et tysk navn på arten, Bachbunge som finnes dokumentert fra 1600-tallet.

også kjent som:

Veronica beccabunga

Utseende

Bekkeveronika har ganske kraftig, saftfylte stengler som helst ligger på bakken. Stengelene er mellom ti og førti centimeter lange. Bladene er snaue, eggforma og har runde tenner i kanten. Bladene sitter to og to på stengelen. Blomstene sitter i ganske glisne klaser i bladhjørnene.

Blomstene er lyseblå eller blå med noen mørkere striper inn mot den lyse ringen innerst i krona. Blomsterkrona er svakt asymmetrisk; den nedre av de fire flikene er litt smalere enn de andre. Frukten hos bekkeveronika er kapsler som er lengre enn breie.

Utbredelse

Bekkeveronika finnes ved bekkekanter, i grøfter, ved vannkanter og i fuktig beiter. Denne arten er ganske vanlig på Østlandet fra sørlige Østfold og Lillesand i Agder nordover til Vang og Sør-Fron i Oppland og Åmot i Hedmark. Bekkeveronika finnes spredt på Vestlandet og videre langs kysten til sør i Nordland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg