avstand

Artikkelstart

Avstand mellom to punkter er i matematikken definert som lengden av det rette linjestykket som forbinder punktene.

Hvis man gjør bruk av et rettvinklet koordinatsystem, og definerer to punkter i rommet som (x1, y1, z1) og (x2, y2, z2), så er avstanden mellom disse punktene gitt ved formelen

\[ d = \sqrt{(x_1-x_2)^2 + (y_1-y_2)^2 + (z_1-z_2)^2} \]

Avstanden fra et punkt til et plan (eller til en linje) er lengden langs normalen fra punktet til planet (eller til linjen). Avstanden mellom to rette linjer som ikke ligger i samme plan er avstanden mellom et slikt punkt A på den ene linjen og B på den andre slik at forbindelseslinjen AB står vinkelrett på begge de to gitte linjene.

Generaliserte avstandsbegreper

Begrepet avstand er blitt generalisert på forskjellige måter. Det enkleste eksempelet er den sfæriske avstanden mellom to punkter på en kuleflate, som er lengden av den korteste storsirkelbuen som forbinder dem.

Bernhard Riemann definerer i Über die Hypothesen welche der Geometrie zu Grunde liegen (1854) en generalisert avstand som et integral av kvadratroten av et kvadratisk differensial-uttrykk. Man får da geodetiske kurversom svarer til «tradisjonelle» rette linjer, og langs disse er avstanden et minimum. Denne synsmåten har hatt meget viktige anvendelser og ligger blant annet til grunn for den generelle relativitetsteorien.

I topologien er en avstand, eller metrikk, enhver tilordning av et reelt positivt tall d(a,b) til to elementer a og b av det aktuellet rommet som oppfyller følgende oppfylt:

  • d(a,b) = d(b,a)
  • d(a,b) =0 bare hvis a = b
  • Triangelaksiomet: d(a,b) + d(b,c)d(a,c).

Et rom hvor en slik avstand er definert, kalles et metrisk rom.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg