arsenopyritt

Arsenopyritt fra Sulitjelma. Billedutsnitt 4x4 cm.
Arsenopyritt
Av .

Artikkelstart

Arsenopyritt er et mineral som består av jern, arsen og svovel, og som ofte inneholder kobolt og nikkel. Arsenopyritt er metallisk, sølvhvitt eller grått med et gulaktig skjær.

Faktaboks

Uttale
arsenopyrˈitt
Også kjent som

arsenkis

Mineralet forekommer som regel sammen med andre malm-mineraler, og blir som biprodukt anvendt til fremstilling av arsenforbindelser. Det ledsages ofte av gull på kvartsganger, som da drives på grunn av gullinnholdet slik som Skellefteåfeltet i Nord-Sverige.

Gullførende arsenopyrittganger finnes også i Norge, og det har vært forsøk på drift i Bindal. Ved Skutterud på Modum forekommer koboltholdig arsenopyritt, danaitt, som ble drevet ut sammen med andre koboltertser.

Glaukodot, (Co,Fe)AsS, er kobolt-analogen til arsenopyritt. Mineralet er dessuten strukturelt beslektet med markasitt, FeS2, samt med rekken löllingitt-saffloritt-rammelsbergitt, FeAs2-CoAs2-NiAs2. Arsenolitt (arsenikk, kubisk As2O3) kan dannes som et hvitt belegg på arsenopyritt og andre arsenmineraler som forvitrer i luften. I sjeldnere tilfeller dannes den monokline form av As2O3, claudetitt.

Egenskaper

Egenskap Verdi
Sammensetning sulfid
Kjemisk formel FeAsS
Hardhet 5½–6
Massetetthet 6,2 g/cm³
Krystallsystem monoklint

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg