SAMFO er en norsk tidligere arbeidsgiverorganisasjon for samvirkeforetak. Den ble grunnlagt i 1946 som Den Kooperative Tarifforening og lagt ned i 2020. Organisasjonen skiftet i 1996 navn til Samvirkeforetakenes Forhandlingsorganisasjon, og het fra 2003 SAMFO. Den hadde sete i Oslo. Medlemsbedriftene var hovedsakelig innenfor Coop og Boligsamvirket, men SAMFO hadde også medlemsbedrifter innen Landbrukssamvirket.

SAMFOs historie er preget av at organisasjonen lenge hadde en spesiell tilknytning til fagbevegelsen. Hovedavtalen mellom SAMFO og Landsorganisasjonen i Norge (LO) inneholdt i mange år bestemmelser om organisasjonsplikt og begrensninger i streikeretten, ordninger som hadde sin opprinnelse i en såkalt «samvirkeavtale» med LO fra 1916. Disse bestemmelsene ble ikke fjernet før i 2000.

SAMFO ble nedlagt med virkning fra 1. februar 2020 og anbefalte samtidig sine medlemsbedrifter å melde seg inn i arbeidsgiverforeningen Virke.

På det meste organiserte SAMFO 715 bedrifter (1962). Ved utgangen av 2015 hadde organisasjonen 212 medlemsbedrifter, som sysselsatte om lag 22 000 arbeidstakere. SAMFOs siste administrerende direktør var Torgeir Kroken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg