Antilopeeselhare i Arizonaørkenen
/Shutterstock.
Grunnen til at denne haren er blitt kalt antilope er det hvite akterspeilet, mens grunnen til at den er blitt kalt esel er de svært lange ørene.
/Shutterstock.

Antilopeeselhare er en art i harefamilien. Grunnen til at denne haren er blitt kalt antilope er det hvite akterspeilet, mens grunnen til at den er blitt kalt esel er de spesielt lange ørene. Den kunne nok ha fortjent et bedre navn.

Faktaboks

Også kjent som

vestlig antilopehare

amerikansk: antelope jackrabbit

Vitenskapelig navn
Lepus alleni
Beskrevet av
Edgar Alexander Mearns, 1890
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Antilopeeselhare har kroppslengde inntil 67 centimeter, halelengde på 8 centimeter og veier 4,5 kilo. Det er den største eselharen. Hos noen dyr blir ørene 21 centimeter lange, 10 centimeter brede og utgjør om lag 25 prosent av kroppens totale areal. De brukes til å bli kvitt overskuddsvarme, siden den lever i et varmt klima. Ørene er nesten nakne, men har en hvit pelskant. Pelsfargen på ryggen er gulbrun med en del svarte hår, kroppsidene er grå, og buken er hvit. Halen er hvit.

Levevis

Antilopeeselhare lever i flere ulike habitater, både på gressletter, i fjellsider og i ørken. Den søker gjerne skygge innunder vegetasjon, enten det er ei gresstue eller en kaktus, og graver noen ganger ei grop i bakken. Den spiser hovedsakelig gress, men også andre planter står på menyen. Føden varierer med sesong, mellom tørke og regntid. Den kan spise jord for å få i seg viktige mineraler. Den ser ikke ut til å drikke vann. Antilopeeselhare er mest nattaktiv, men kan også være aktiv om dagen.

Dette er kanskje verdens raskeste hare, den kan nå en hastighet av 72 kilometer i timen. Den kan hoppe over 1,5 meter høye gjerder uten å senke farten noe særlig, og rekorden i høydehopp skal være 7 meter. Når den begynner å løpe, gjør den 4–5 lange hopp kun på bakbeina. I likhet med flere antiloper viser den et hvitt akterspeil når den blir skremt, dette strekker seg også til kroppssidene. Dette skjer ved at spesielle muskler trekker huden opp, slik at hvite områder kommer til syne. Haren veksler mellom å vise dette fram og skjule det mens den løper vekk. Kun én annen eselhare kan gjøre det samme.

Antilopeeselharen kan formere seg det meste av året. Hanner slåss om retten til å pare seg. Drektighetstida er rundt seks uker. Det er 1–6 unger i kullet, gjennomsnittlig 1,9. Moren kommer til og lar ungene die om natta, men kun i noen få dager. Ungene må tidlig klare seg selv.

Utbredelse

utbredelse av antilopeeselhare
Utbredelse av antilopeeselhare (Lepus alleni). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av antilopeeselhare

Arten lever i det sørvestligste USA og det vestligste Mexico. Den er vanlig og bestanden er stabil, selv om den er forsvunnet fra flere områder på grunn av sykdom. Habitatødeleggelse, vesentlig fra jordbruk, og jakt er de største truslene.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

antilopeeselhare
Lepus alleni
GBIF-ID
2436708

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg