av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

antilopeeselhare

Antilopeeselhare i Arizonaørkenen
/Shutterstock.
Grunnen til at denne haren er blitt kalt antilope er dens hvite akterspeil, mens grunnen til at den er blitt kalt esel er dens spesielt lange ører.
/Shutterstock.

Antilopeeselhare, eller vestlig antilopehare, art i harefamilien. Dens amerikanske navn er «antelope jackrabbit». Grunnen til at denne haren er blitt kalt antilope er dens hvite akterspeil, mens grunnen til at den er blitt kalt esel er dens spesielt lange ører. Den kunne nok ha fortjent et bedre navn.

Faktaboks

også kjent som:

Lepus alleni

Beskrivelse

Antilopeeselhare har kroppslengde inntil 67 centimeter, halelengde på 8 centimeter og vekt på 4,5 kilo. Det er den største eselharen. Hos noen dyr blir ørene 21 centimeter lange og 10 centimeter brede og utgjør om lag 25 prosent av kroppens totale areal. De brukes til å bli hvitt overskuddsvarme, siden denne haren lever i et varmt klima. Ørene er nesten nakne, men har en hvit pelskant. Pelsfargen på ryggen er gulbrun med endel svarte hår, grå på sidene og hvit under buken. Halen er hvit.

Levevis

Antilopeeselhare lever i flere ulike habitater, både på gressletter, i fjellsider og i ørken. Den søker gjerne skygge innunder vegetasjon, enten det er ei gresstue eller en kaktus, og graver noen ganger ei grop i bakken. Den spiser hovedsakelig gress, men også andre planter står på menyen. Føden varierer med sesong, mellom tørke og regntid. Den kan spise jord for å få i seg viktige mineraler. Den ser ikke ut til å drikke vann. Antilopeeselhare er mest nattaktiv, men kan også være aktiv om dagen.

Den er kanskje verdens raskeste hare og kan nå en hastighet av 72 kilometer i timen. Den kan hoppe over 1,5 meter høye gjerder uten å senke farten noe særlig, høydehopp-rekorden skal være 7 meter. Når den begynner å løpe gjør den 4-5 lange hopp kun på bakbeina. I likhet med flere antiloper viser den et hvitt akterspeil når den blir skremt, dette strekker seg også til kroppssidene. Dette skjer ved at spesielle muskler trekker huden opp huden slik at hvite områder kommer til syne. Haren alternerer mellom å vise de to kroppssidene mens den løper vekk. Kun én annen eselhare kan gjøre det samme.

Antilopeeselharen kan formere seg det meste av året. Hanner slåss om retten til å pare seg. Drektighetstida er rundt seks uker. Det er 1-6 unger i kullet, gjennomsnittlig 1,9. Moren dier ungene om natta, men kun i få dager. Ungen må tidlig klare seg selv.

Utbredelse

Denne arten lever i det sørvestligste USA og det vestligste Mexico. Den er vanlig og bestanden er stabil, selv om den er forsvunnet fra flere områder på grunn av sykdom. Habitatødeleggelse, vesentlig fra jordbruk, og jakt er de største truslene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg