Afrikainsektetere er en pattedyrorden med tre familier. Den inneholder 55 arter som alle lever i Afrika. Dette er stort sett små arter, ingen veier over ett kilo. De tre familiene var tidligere gruppert sammen med insekteterne, fra gammelt av i den temmelig uensarta ordenen Insectivora. Denne orden eksisterer ikke lenger, men er splittet i flere ordener, deriblant ordenen afrikainsektetere. Sistnevnte ble først opprettet på 2000-tallet, og både opprettelsen og navnet Afrosoricida har vært kritisert.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Afrosoricida

De tre familiene er:

Felles for alle artene er at de hovedsakelig lever av virvelløse dyr, spesielt insekter. Det er stor variasjon i utseende og levevis, se beskrivelsen av den enkelte familie.

Nye arter oppdages stadig, ikke minst ved sammenstillinger av morfologiske og molekylær-genetiske data, og 16 arter er klassifisert som truet. Systematikken er under stadig revisjon og endring, men ordenen afrikainsektetere vil nok bestå. Mange av artene er nesten ikke studert. Enkelte er sågar kun kjent fra små beinfragmenter, de er aldri blitt sett av andre enn kanskje lokalbefolkningen.

Deres nærmeste slektninger er de afrikanske sengier (tidligere kalt elefantspissmus, ordenen Macroscelidea). Afrikainsektetere tilhører gruppen Afrotheria, som i tillegg til sengier også inkluderer klippegrevlinger og elefanter. De er altså slett ikke i slekt med våre spissmus i ordenen insektetere, likheter skyldes tilpasninger til lignende levevis, såkalt konvergent evolusjon.

Felles for de tre familiene er zalambdodonte molarer, det vil si molarer med tre knopper som former en "V" sett ovenfra.

Litteratur

Kennerley, R.J., Lacher Jr., T.E., Mason, V.C., McGay, S.D., Roach, N.S., Stephenson, P.J., Superina, M. & Young, R.P. 2018. Conservation priorities and actions for the orders Cingulata, Pilosa, Afrosoricida, Macroscelidea, Scandentia, Dermoptera and Eulipotyphla. S. 15-27 i Wilson, D.E. & Mittermeier, R.A. Handbook of the mammals of the world. 8. Insectivores, sloths and colugos. Lynx Edicions, Barcelona.

Faktaboks

afrikainsektetere
Afrosoricida
GBIF-ID
828

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg