Xerxes 1

Faktaboks

Xerxes 1
Xerxes I
Khashayarsha/Xshavarsha (gammelpersisk)
Uttale

sˈærkses (norsk)

ca. 519–465 fvt.
Xerxes 1' grav i Persepolis
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Xerxes 1 var en persisk konge av akemenidenes dynasti. Hans offisielle tittel var shahansha, som betyr «kongenes konge». Xerxes 1 etterfulgte sin far Dareios 1 da han døde i 486 fvt. og fortsatte sin fars politikk. Xerxes er særlig kjent for sitt felttog mot grekerne i 480 fvt., med de berømte slagene ved Thermopylai og Salamis, der den persiske flåten ble ødelagt (se perserkrigene).

I Babylon, som ble lagt under Perserriket allerede under Kyros den store, ødela Xerxes den store gullstatuen av byens hovedgud Marduk. I selve Persia stod han for mye av byggingen av den nye hovedstaden Persepolis. Han organiserte også et omfattende postvesen, som knyttet alle delene av det store Perserriket sammen.

Xerxes blir av moderne forskere gjerne identifisert som Ahasverus (på hebraisk Ahashverosh), den persiske kongen som spiller en viktig rolle i hendelsene beskrevet i Esters bok i Det gamle testamentet og Tanakh.

Xerxes 1 ble myrdet av sjefen for livgarden i 465 fvt. Han ble etterfulgt av sin sønn Artaxerxes 1. I den greske litteraturen fremstilles han som et eksempel på den overmodige tyrann. Hovedkilden til hans felttog mot grekerne er den greske historieskriveren Herodot.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Herodot: Historie, oversatt og gjendiktet av Henning Mørland. De norske bokklubbene 2004.
  • Herodotus: the Histories, oversatt av Aubrey de Sélincourt, for Penguin Books. London 1954.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg