Xerxes 1 var en persisk konge av akemenidenes dynasti. Hans offisielle tittel var shahansha, som betyr «kongenes konge». Xerxes 1 etterfulgte sin far Dareios 1. ved dennes død i 486 fvt. og fortsatte sin fars politikk. Xerxes er særlig kjent for sitt felttog mot grekerne i 480 fvt., med de berømte slagene ved Thermopylai og Salamis, der den persiske flåten ble ødelagt (se perserkrigene).

I Babylon, som ble lagt under Perserriket allerede under Kyros den store, ødela Xerxes den store gullstatuen av byens hovedgud Marduk. I selve Persia stod han for mye av byggingen av den nye hovedstaden Persepolis. Han organiserte også et omfattende postvesen, som knyttet alle delene av det store Perserriket sammen.

Xerxes blir ofte identifisert som Ahasverus (på hebraisk Ahashverosh), den persiske kongen som spiller en viktig rolle i hendelsene beskrevet i Esters bok i den Hebraiske bibelen.

Xerxes 1 ble myrdet av sjefen for livgarden i 465 fvt. Han ble etterfulgt av sin sønn Artaxerxes 1. I den greske litteraturen fremstilles han som et eksempel på den overmodige tyrann. Hovedkilden til hans felttog mot grekerne er den greske historieskriveren Herodot.

  • Herodot: Historie, oversatt og gjendiktet av Henning Mørland. De norske bokklubbene 2004.
  • Herodotus: the Histories, oversatt av Aubrey de Sélincourt, for Penguin Books. London 1954.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.