Persepolis, det greske navn på akemenidenes hovedstad i Fars (Pars) i det sørvestlige Iran, ca. 80 km nord for Shiraz, nå Takht-e Jamshid. Persepolis ble opprinnelig grunnlagt av Dareios 1 rundt år 520 fvt. og ble ødelagt av Aleksander den store i 330 fvt.

Persepolis ligger bare circa 40 kilometer sydvest for den tidligere hovedstaden i Perserriket, Pasargadae. Persepolis ble kongelig residensby, der kongene oppholdt seg deler av året, men den administrative hovedstaden ble lagt til Susa. Flere av Dareios 1' etterfølgere på tronen, som Xerxes 1, Artaxerxes 1 og Artaxerxes 2 fortsatte utbyggingen av Persepolis.

Persepolis ble brent av Aleksander den store i 330 fvt. Den siste akamenidekongen, Dareios 3 (regjerte 336–330 fvt.) hadde flyktet fra Aleksanders tropper, og befant seg i Baktria der han ble myrdet. Ifølge tradisjonen skal Aleksander ha latt Dareios 3. sende tilbake til Persepolis for å bli begravet.

Persepolis er sammen med Pasargadae og Naqsh-e Rustam, et av de mest besøkte turiststedene i Iran og står i dag på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Ruinene av Persepolis har fascinert reisende til alle tider. Systematiske utgravninger begynte tidlig på 1900-tallet og har fortsatt helt frem til i dag. I tillegg til enorme byggverk ble det også funnet rundt 30 000 leirtavler med innskrifter som gir innblikk i livet i Perserriket. Brannen under Alexander den store gjorde at leirtavlene ble brent og bevart for ettertiden. Mange gjenstander funnet i Persepolis er i dag plassert i museer rundt om i verden.

Under de tidlige persiske kongene ble det bygget enorme praktbygg og palasser i Persepolis, alle plassert på en enorm kunstig terrasse. En mektig trapp fører opp til denne. Trappetrinnene er utformet slik at også hester kunne nå toppen. Selv om byen ble totalt ødelagt, er det i dag mulig å rekonstruere både planen og de store bygningene.

Inngangen til palassområdet fant sted gjennom et rikt utsmykket mindre bygg, kalt "Alle nasjoners port" som ble bygget under Xerxes 1. Porten inneholder også er et lite palass, og dette ble brukt som venterom for viktige besøkende til slottene.

Det største, og best bevarte byggverket i Persepolis er Dareios 1' palass, Apadana. Her var det også en stor tronsal og audienshall der undersåtter fra hele riket kunne vise sin respekt. Palasset ble senere påbygget av Xerxes 1. Slottets fundamenter var bygget av massive steinblokker og man kan ennå se innrammingene til både vinduer og dører. Vakre relieffer har smykket veggene, mange er ennå bevart. Flere relieffer viser at akamenidene dyrket guden Ahura Mazda og praktiserte en form for zoroastrisme.

Øst for dette ligger det som kalles "Hundresøyleslottet". Dette fordi taket i hovedsalen har vært holdt oppe av hundre søyler. Dette skal ha vært det største rommet som noen gang var bygget. På det som står igjen av vegger finnes relieffer som viser livet ved hoffet i Persepolis.

Flere av de akamenidekongene ligger i klippegraver i et stykke utenfor byen, i et område kalt Naqsh-e Rustam. Forskere mener å ha indentifisert gravene til Dareios 1, Xerxes, Artaxerxes 1 og Artaxerxes 2. En femte grav blir av enkelte knyttet til Dareios 3.

Persepolis mistet sin betydning, men minnet om Perserrikets storhetstid ble bevart. Mer enn fem hundre år senere lot flere herskere av Det nypersiske riket, Sasanideriket (Ardashir 1, Shapur 1 og Bahram 2) seg hylde i innskrifter i Naqsh-e Rustam.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.