Xerxes 1' grav i Persepolis
Xerxes 1' grav i Persepolis
Av .
Lisens: CC BY 3.0
Ester, Ahasverus og Haman

Kong Ahasverus, Haman og Ester. Ester har avslørt faren hun er i til kong Ahasverus. Han ser på den skyldige Haman og hever gullstaven. Haman sitter med senket hode, venter på sin skjebne. 1660.

Ahasverus, kongen av Persia, som ifølge Esters bok gifter seg med Ester, en jødisk ung kvinne. De fleste moderne forskere mener det dreier seg om Xerxes (regjerte cirka 486–465 fvt.), og at navnets hebraiske form, Ahashverosh, anses å være avledet av den persiske formen Xshavarsha.

Faktaboks

Uttale
ahasvˈerus.
Også kjent som

Ahashverosh

Ahasverus er den eneste personen fra Esters bok som også nevnes andre steder i Det gamle testamentet og Tanakh, som i Esras bok 4,6 og Daniel 9,1, der han feilaktig blir beskrevet som far til kong Dareios (cirka 522–486 fvt.).

Esters bok gir et bilde av en svak konge som lett lar seg både forføre og overtale, både av sine kvinner og av sine underordnede. Hendelsene som beskrives i Esters bok kan ikke bekreftes gjennom ikke-bibelske kilder. Det antas at boken ble skrevet på 300-tallet, lenge etter Xerxes’ levetid.

Jødisk tradisjon

Hendelsene som beskrives i Esters bok, som handler om hvordan jødene i Persia ble reddet fra en planlagt utryddelse, danner grunnlaget for den jødiske purimfesten. Kong Ahasverus inntar en viktig rolle i fortellingen og er en kjent skikkelse for jødiske barn. Det er populært blant både voksne og barn å kle seg ut som kong Ahasverus og dronning Ester i forbindelse med denne festen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg