Cork (by i Irland)

Artikkelstart

Cork er en by i Irland og adminstrasjonssentrum i fylket Cork, ved elven Lee, ved innsjøen Lough Mahon. Byen hadde 210 000 innbyggere i 2020, og i hele byområdet om lag 400 000 innbyggere. Cork er den største byen i provinsen Munster, Republikken Irlands nest største by, og den tredje største by på øya Irland.

Faktaboks

Uttale
kå:k

Cork er en viktig havn; større fartøyer anløper uthavnen Cobh. Byen har mangesidig industri, blant annet tekstilfabrikker, kornmøller, bryggerier og programvareindustri, samt universitet og høyskoler. I Cork er det også både en katolsk og en protestantisk katedral, begge fra 1800-tallet.

Cork er en av de norrøne vikingkolonier i Irland, og stedet oppstod omkring et kloster fra omtrent 600 evt. Vikingene, muligens ledet av danske høvdinger, bygde en borg på en øy som dannes av to løp av elven Lee. Byen ble inntatt i 1649 av Oliver Cromwell og i 1690 av lord Marlborough. I 1920 ble store deler av bysentrum brent ned av britiske styrker, under den irske selvstendighetskrigen. I den påfølgende borgerkrigen stod motstanderne av den britisk-irske fredsavtalen særdeles sterkt i Cork og regionen rundt.

På slutten av 1980-tallet vokste det frem en betydelig programvareindustri i Cork, blant annet hjulpet av gode utdanningsmuligheter innenfor informasjonsteknologi.

Ved en omfattende byutvidelse i 2019 ble byens areal femdoblet. En rekke tidligere forsteder, som Bannincollig og Dougas, ligger nå innenfor bygrensene.

Cork var Europeisk kulturhovedstad i år 2000.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg