Vilhelm Moberg. Foto fra 1972.

Vilhelm Moberg av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Vilhelm Moberg, svensk forfatter, nedstammet fra en gammel smålandsk soldat- og bondeslekt. Gjennombruddsromanen Raskens (1927) bygger på familietradisjoner og personlige erindringer. Tidligere hadde han offentliggjort bygdefortellinger under signaturen Ville i Momåla. I romanene Långt från landsvägen (1929) og De knutna händerna (1930) dreier det seg, som så ofte hos Moberg, om motsetningen mellom bondekultur og industrialisme, om individualistisk selvfølelse og sosialt trykk. Motivet blir utdypet i den store, halvveis selvbiografiske romantrilogien om Knut Toring, Sänkt sedebetyg (1935), Sömnlös (1937) og Giv oss jorden (1939). Mans kvinna (1933) er en historisk kjærlighetsroman, preget av primitivisme og seksualmystikk.

Under den annen verdenskrig var Moberg en av dem som kraftigst tok til orde mot nazismen og mot offisiell svensk nøytralitetspolitikk. I den historiske romanen Rid i natt (1941) er den aktuelle tendensen tydelig i de smålandske bøndenes kamp mot tysk adelsvelde. Etter den delvis selvbiografiske utviklingsromanen Soldat med brutet gevär (1944) kom 1949 den mesterlige, sosial- og kulturhistoriske romanen Utvandrarna, første bind i en serie om svenske amerikafarere, med fortsettelse i Invandrarna (1952), Nybyggarna (1956) og Sista brevet till Sverige (1959). På dokumentarisk grunnlag skildres noen smålandske emigranters strabasiøse reise og bosetting i Minnesota. Serien ble filmatisert 1971–72. Din stund på jorden (1963) forteller om en gammel svensk-amerikaners ensomhet og tanker foran døden.

Moberg ansees gjerne som svensk litteraturs fremste prosaepiker med gammeltestamentlige, men også lyriske trekk. I Min svenska historia (2 bd., 1970–71) stiller Moberg seg igjen på folkets og allmuens side mot fyrstene. Berättelser ur min levnad (1968) inneholder en rekke selvbiografiske beretninger.

Han utgav dessuten flere skuespill, de beste av dem bygd over tidligere romaner. Domaren (1957), som ble oppfattet som et nøkkeldrama, vakte heftig debatt, men han skrev også populære lystspill, som Kassabrist (1925, trykt 1939). I 1973 kom Otrons artiklar og i 1984 et utvalg debattinnlegg, I egen sak. Mange av Mobergs bøker er oversatt til norsk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.