Faktaboks

Vilhelm

engelsk William II, count of Holland, nederlandsk Willem II van Holland, tysk Wilhelm von Holland

Født
1227
Død
28. januar 1256, Opmeer, Nederland
Levetid - kommentar
trolig født i februar, men fødselsåret kan være 1228
Vilhelm av Hollands kongesegl.
Denne tegningen av Vilhelms segl som tysk konge viser ham med stiliserte regalier – kongekrone, septer og rikseple. Den latinske omskriften forteller at Vilhelm er tyskernes konge (rex romanorum) av Guds nåde, og at han er «den alltid opphøyde» (semper augustus), en tittel som normalt var forbeholdt de kronede keiserne. Tegningen bygger på et seglavtrykk på et bevart dokument fra Vilhelms tid og er gjengitt i en nederlandsk våpenbok fra 1913.

Vilhelm av Holland var greve av Holland og Zeeland, tysk motkonge (tronpretendent) i årene 1248–1254 og deretter enekonge i Det tysk-romerske riket til sin død.

Han ble valgt til motkonge mot kongen (senere keiser) Konrad 4. i 1247 og kronet året etter, men fikk aldri fotfeste i riket, til tross for at han i 1252 ble valgt på ny. Da Konrad døde i 1254, rykket Vilhelm opp som enekonge, men hadde aldri makt over større deler av riket enn områdene rundt nedre del av Rhinen. I Nederland satte han spor etter seg som byggherre for flere festninger og Binnenhof, den eldste delen av det gamle slottet i Haag (nå sete for det nederlandske parlamentet).

Familie

Vilhelm var sønn av grev Floris 4. av Holland og Zeeland (1210–1234), og arvet grevskapene som to- eller treåring da faren ble drept i en ridderturnering. Moren Mathilde var datter av hertug Henrik 1. av Brabant og enke etter pfalzgreven ved Rhinen, kurfyrst Henrik 2.

Motkonge og konge

Da keiser Fredrik 2. ble avsatt av kurfyrstene i 1245, holdt sønnen kong Konrad 4. seg i Italia og hans motkonge, landgreven Heinrich Raspe av Thüringen, døde i 1247. Det fantes dermed ingen tysk fyrste som var villig til å stille opp som motkonge. Valget falt derfor på Vilhelm, sannsynligvis på grunn av hans gode slektsforbindelser på morssiden og fordi han ikke hadde noe utestående med de mektigste blant de tyske fyrstene. Han ble kronet av erkebiskopen av Köln, kurfyrst Konrad von Hochstaden i Aachen i november 1248, men vendte raskt tilbake til sine grevskaper, da det viste seg at flere av kurfyrstene likevel støttet hohenstauferne som herskere i riket.

Etter Fredrik 2.s død i 1250 vendte kong Konrad tilbake til sine besittelser i Italia, og veien lå nå åpen for at Vilhelm kunne oppnå reell makt i de tyske delene av riket. Han sørget også for å skaffe seg mektige støttespillere blant de tyske fyrstene, blant dem markgrevene av Brandenburg, hertugen av Sachsen og ikke minst hans egen svigerfar, hertug Otto 1. av Braunschweig-Lüneburg, etter at Vilhelm i begynnelsen av 1252 hadde giftet seg med Ottos datter Elisabeth.

Men svigerfaren døde allerede noen måneder etter bryllupet, og støtten fra de andre tyske fyrstene uteble også da Vilhelm tydelig foretrakk å satse på sin egen slekts territoriale interesser i nordsjøområdet. Hans krig mot grevinne Margrete av Flandern endte med seier i slaget ved Westkapelle i 1253, men skaffet ham isteden den franske kongen som fiende.

I begynnelsen av 1256 innledet Vilhelm en straffeekspedisjon mot de opprørske vestfriserne. Han ledet selv en fortropp som forvillet seg i nærheten av landsbyen Opmeer nordvest for Hoorn, da hans hest gikk gjennom isen på en lokal innsjø. Han ble funnet av lokale folk og trukket i land, men de drepte ham og gjemte liket. Først 26 år senere ble hans levninger gjenfunnet og begravet i klosterkirken i Middelburg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg