Faktaboks

Ernst August

Ernest Augustus

Født
20. juni 1771, London, England
Død
18. november 1851, Hannover, Tyskland
Ernst August av Hannover
Av .

Ernst August var konge av Hannover fra 1837 til sin død i 1851. Han var sønn av den britiske kong Georg 3 og yngre bror av de britiske kongene Georg 4 og Vilhelm 4.

Kurfyrstedømmet og kongedømmet Hannover var i personalunion med Storbritannia fra 1714. Da Victoria ble dronning av Storbritannia og Irland i 1837, ble Ernst August konge av Hannover. De etterfulgte begge Vilhelm 4, som altså hadde vært konge av både Storbritannia, Irland og Hannover. Ved Vilhelms død i 1837 ble det slutt på dette kongefellesskapet. Årsaken var at kvinnelig arvefølge ikke gjaldt i Hannover. Victoria fikk dermed ikke bestige Hannovers trone, som isteden gikk til Ernst August.

Ernst August opphevet den liberale forfatningen fra 1833. Marsdagene i Berlin under februarrevolusjonen i 1848 gjorde likevel inntrykk på han, og han valgte å akseptere en liberal konstitusjon. Han døde i 1851 og ble etterfulgt av sønnen Georg 5.

Ernst August var fra 1815 den tredje ektefellen til Frederikke av Mecklenburg-Strelitz. Hun var søster til Louise av Mecklenburg-Strelitz, ektefellen til kong Fredrik Vilhelm 3 av Preussen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg