Ernst August (konge av Hannover fra 1837)

Faktaboks

Ernst August

Ernest Augustus

Født
20. juni 1771, London, England
Død
18. november 1851, Hannover, Tyskland
Av .

Artikkelstart

Ernst August var konge av Hannover fra 1837 til sin død i 1851. Han var sønn av den britiske kong Georg 3 og yngre bror av de britiske kongene Georg 4 og Vilhelm 4.

Kurfyrstedømmet og kongedømmet Hannover var i personalunion med Storbritannia fra 1714. Da Victoria dronning av Storbritannia og Irland i 1837, ble Ernst August konge av Hannover. De etterfulgte begge Vilhelm 4, som altså hadde vært konge av både Storbritannia, Irland og Hannover. Ved Vilhelms død i 1837 ble det slutt på dette kongefellesskapet. Årsaken var at kvinnelig arvefølge ikke gjaldt i Hannover. Victoria fikk dermed ikke bestige Hannovers trone, som isteden gikk til Ernst August.

Ernst August opphevet den liberale forfatningen fra 1833. Marsdagene i Berlin under februarrevolusjonen i 1848 gjorde likevel inntrykk på han, og han valgte å akseptere en liberal konstitusjon. Han døde i 1851 og ble etterfulgt av sønnen Georg 5.

Ernst August var fra 1815 den tredje ektefellen til Frederikke av Mecklenburg-Strelitz. Hun var søster til Louise av Mecklenburg-Strelitz, ektefellen til kong Fredrik Vilhelm 3 av Preussen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg