Victor Baumann

Faktaboks

Victor Baumann

Viktor Baumann

Hans Adolf Victor Baumann

Født
28. desember 1870, Christiania (nå Oslo)
Død
3. februar 1932
Mannskapet på Den 2. Fram-ferd 1. januar 1900. Baumann sittende til venstre.
Victor Baumann mellom Gunnar Isachsen og Otto Sverdrup. Utsnitt av fotografi av mannskapet i Sverdrups bok 'Nyt Land'.

Artikkelstart

Victor Baumann var en norsk marineoffiser og polarfarer. Han var fører av polarskipet Fram og nestkommanderende på den andre Fram-ekspedisjonen under Otto Sverdrup i årene 1898–1902. Han gjorde karriere i marinen og innen skipsfart.

Bakgrunn

Victor (også stavet Viktor) Baumann ble født i Kristiania (Oslo). Familien bodde i perioder også i Skedsmo og på Røros. I 1891 var Baumann sjøkadett, i 1898 premierløytnant og i 1904 kaptein. Han studerte elektroteknikk ved den tekniske høyskolen i Charlottenburg i Berlin fra 1895 til 1897, og ble deretter ansatt ved det nystiftede Marineobservatoriet i Wilhelmshaven.

Karriere

Den andre Fram-ferden (1898–1902)

I 1898 ble Victor Baumann hyret av Otto Sverdrup som styrmann og nestkommanderende for den andre Fram-ferden, som skulle gå til nordvest-Grønland og øyene nord for Canada. I tillegg til Sverdrup besto ekspedisjonen av fem vitenskapsmenn og ti mannskap. Sverdrup ga Baumann ansvar for de vitenskapelig ansatte om bord, og dette var ikke helt uproblematisk. Baumanns militære og overordnete måte å behandle dem på førte til en del uenighet, da Baumann ikke helt så vitsen med alt det vitenskapelige arbeidet. Allikevel var det nettopp dette arbeidet som skulle vise seg å bli noe av det viktigste med hele ekspedisjonen.

Baumann deltok på flere av ekspedisjonens lange sledeturer som observatør og oppsynsmann, og han lærte Sverdrup og de andre moderne metoder for oppmåling. Ekspedisjonen ble lagt godt merke til, både for sine innsamlede vitenskapelige data og for kartleggingen av mer enn 150 000 kvadratkilometer av de arktiske øyene som i dag tilhører Canada.

Baumann ble slått til ridder av første klasse av St. Olavs orden 23. april 1903 for «vitenskapelig fortjeneste» under Fram-ekspedisjonen.

Senere liv

I 1911 ble Victor Baumann kommandørkaptein. Han var kaptein i marinen med bosted Horten da han giftet seg i 1904 med Ragnhild Roll og slo seg ned i Trondheim. Fra 1908 jobbet Baumann som skipsinspektør for Det Nordenfjeldske Dampskibsselskap i Trondheim, og i 1922 ble han assisterende direktør. Han var også medlem i flere viktige komiteer.

Han døde i 1932. I henhold til kilder døde han i Trondheim, men graven hans er registrert på Haslum i Bærum. Dessverre ble graven slettet etter 70 år, i februar 2002.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg