Værsalen i Tromsø. Av . CC BY SA 3.0

Vervarslinga i Nord-Norge

Bygningen som i dag huser Vervarslinga for Nord-Norge.
Vervarslinga for Nord-Norge i Tromsø
Av /met.no.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Vervarslinga i Nord-Norge er Meteorologisk institutt sin avdeling i Tromsø.

Det er i underkant av 50 ansatte, de fleste meteorologer og forskere. Vervarslinga i Nord-Norge står også for administrasjonen av ishavsstasjonene Jan Mayen, Hopen, Bjørnøya.

Bakgrunn

Geofysisk institutt ("Geofysen") i Langnesveien i Tromsø ble tatt i bruk i 1918, og her holdt Vervarslinga for Nord-Norge til i sine første år.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

I 1915 fikk Olaf Devik, tidligere assistent til Vilhelm Bjerknes, en bevilgning for å starte forberedende arbeider til opprettelse av et værvarslingssystem for de nordlige landsdeler. Det ble da startet arbeider for å etablere geofysiske institutter både i Bergen og i Tromsø. Året etter, i 1916, fikk planene om et geofysisk institutt i Tromsø prinsipiell støtte, og Selskapet for Geofysisk institutt i Tromsø ble opprettet i 1917. Etter en pengeinnsamling i Tromsø til etablering av et bygg for å huse instituttet, stod «Geofysen» ferdig og ble tatt i bruk i desember 1918. Først i mai 1919 ble bevilgningen til instituttet endelig vedtatt, og i februar 1920 startet stormvarslingstjenesten for Nord-Norge opp.

«Geofysen» huset de første årene både stormvarslingstjenesten og registrering av jordmagnetisme. I 1927 ble det vedtatt at vær og nordlys skulle skille lag, og institusjonen fikk det navnet den har i dag, Vervarslinga for Nord-Norge. Målinger av magnetfelt og nordlysforskning ble lagt til det nybygde Nordlysobservatoriet i Tromsø, som stod ferdig i 1928.

Dagens bygg som huser Vervarslinga i Nord-Norge stod oppført i 1960.

Dagens oppgaver

Hovedoppgaven til Vervarslinga i Nord-Norge er å drive med værvarsling. Hovedfokuset i nyere tid har vært å varsle været for Nord-Norge og Svalbard, samt tilgrensende fiskebanker og havområder, og flyværet for de samme områdene. Ny teknologi har endret arbeidsmåten til meteorologene, og i dag er det mer fleksibilitet mellom avdelingene i hvem som gjør hva.

Vervarslinga i Nord-Norge har spesialkompetanse på polarmeteorologi, og utarbeider egne varsler for polare lavtrykk. I tillegg driver de en istjeneste som blant annet tegner iskart for Barentshavet alle hverdager.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Fulsås, N. (2003). Havet, døden og vêret. Kulturell modernisering i Kyst-Norge 1850-1950. Oslo: Det Norske Samlaget.
  • Nilsen, Y., & Vollset, M. (2016). Vinden dreier. Meteorologiens historie i Norge. Oslo: Scandinavian Academic Press.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg