Vandellos

Vandellos kjernekraftverk, enhet 2

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Vandellos kjernekraftverk ligger i Tarragona provins i den spanske regionen Catalonia. Kraftverket består av to kjernereaktorer, hvorav den ene er stengt ned. Den andre har en elektrisk ytelse på 1045 megawatt (MWₑ).

Arbeidet med å bygge den første reaktoren (Vandellos 1) startet i 1968. Kjernereaktoren som ble valgt var den franske UNGG (Uranium Naturel Graphite Gaz) reaktoren, som er en gasskjølt reaktor (GCR – Gas Cooled Reactor). Reaktoren kan sammenlignes med den britiske Magnox-reaktoren, men anses i dag som en foreldet konstruksjon. Kjølemiddelet som ble benyttet var karbondioksid, og grafitt ble brukt som moderator.

Vandellos 1 kom i kommersiell drift i 1972, og hadde da en netto ytelse på 480 MWₑ. Reaktoren hadde en forventet levetid på 30 år, men ble permanent stengt allerede i 1990, etter 18 års drift.

Byggearbeidet med Vandellos 2 ble påbegynt i 1980 og reaktoren kom i drift i 1988. Reaktoren er en trykkvannsreaktor (PWR) med en netto ytelse på 1045 MWₑ. Årlig produksjon er typisk 7,4 terawattimer (TWh) med en gjennomsnittlig kapasitetsfaktor på 81,8 prosent. Reaktoren bidrar med rundt 2,7 prosent av landets samlede produksjon av elektrisk energi. I 2020 fikk reaktoren forlenget driftstillatelsen til 2030, og i utkastet til en energi- og klimaplan forslås at en nedlegging av reaktoren utsettes til 2034.

Kjernereaktorer

Reaktor MWₜ MWₑ Kap.fakt.*) I drift Lisens til
1/GCR 1670 480 74,7 1972 Stengt 1990
2/PWR 2941 1045 81,8 1988 2030

*) Gjennomsnittlig kapasitetsfaktor

Hendelser

I oktober 1989 ble Vandellos 1 utsatt for an alvorlig kjernekraftulykke. En mekanisk svikt førte til at det oppsto en brann i en elektrisk generator. Brannen varte i over fire timer, men forårsaket ingen personskader. Selv om brannen påførte anlegget betydelig skader, fikk den ingen konsekvenser for miljøet i form av radioaktive utslipp. Hendelsen ble klassifisert til nivå 3 på INES-skalaen.

Som følge av uhellet krevde det spanske rådgivende organ for kjernekraftsikkerhet, CSN (Consejo de Seguridad Nuclea), at rektoren måtte gjennomgå omfattende forbedringer for at driftstillatelsen skulle opprettholdes. Dette ville medføre så høye kostnader at eieren valgte å stenge reaktoren, og i stedet gjennomføre en fullstendig dekommisjonering. Brukt kjernebrensel ble fjernet i løpet av 1994. Neste fase var å rive bygninger og kraftverksenheter, og det ble utført i 1998. Det som står igjen, er bygningen som huser reaktoren. Her er det nødvendig å avvente den radioaktive nedbrytningen, slik at gjenværende radioaktivitet blir redusert til et trykt nivå. Det er ventet at siste fase av dekommisjoneringen kan starte i 2028.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg